Sensacingai "Bayern" sutriuškinęs "Zenit" UEFA taurės finale kausis su "Rangers" © Eurofootball.lt
Ketvirtadienį paaiškėjo UEFA taurės turnyro finalininkai - jais tapo Sankt Peterburgo "Zenit" klubas, namie sensacingai net 4-0 sutriuškinęs favoritu laikytą Miuncheno "Bayern", su kuriuo Vokietijoje sužaidė taikiai 1-1, bei Glazgo "Rangers" ekipa, išvykoje atsilaikiusi prieš "Fiorentina" 0-0 bei išplėšusi pergalę 11 metrų baudinių serijoje.

***

Sankt Peterburgo "Zenit"* 4 - 0 Miuncheno "Bayern"
(pirmosios rungtynės 1-1, bendras rezultatas 5-1)
4' [1 - 0] Pavel Pogrebnyak
39' [2 - 0] Konstantin Zyrianov
53' [3 - 0] Victor Fayzulin
73' [4 - 0] Pavel Pogrebnyak

Rusijos ekipos strategui Dickui Advocaatui prieš šį mačą teko spręsti nelengvą galvosūkį - dėl diskvalifikacijų negalėjo rungtyniauti Andrejus Aršvinas, Radekas Šírlas ir Fernando Ricksenas, dėl traumų - Nicolasas Lombaertsas ir Kimas Dong Jinas. Dėl šių priežasčių trenerio dispozicijoje buvo vos du nominalūs gynėjai Ivica Križanacas ir Aleksandras Anyukovas, kuriems turėjo talkinti iš kitų pozicijų perstumti Romanas Širokovas bei 38 metų veteranas Aleksandras Gorškovas.

"Bayern" komandoje pasikeitimas lyginant su pirmosiomis rungtynėmis tebuvo vienas - į aikštę po suspendavimo grįžo Luca Toni.

Pirmąją progą pasižymėti sužaidus vos kelias akimirkas turėjo būtent, ko gero, būsimi Vokietijos čempionai, kuomet po Miroslavo Klose smūgio kamuolį nuo vartų linijos atmušė vienas iš gynėjų.

Tačiau netrukus Sankt Peterburge susirinkę futbolo mėgėjai pašoko iš savo vietų, kai puikiu baudos smūgiu "Zenit" į priekį išvedė vartininkui Oliveriui Kahnui vilčių nepalikęs P.Pogrebniakas.

Po šio įvarčio iniciatyva priklausė "Bayern" vienuolikei, kuri ne tik kur kas ilgiau kontroliavo kamuolį, bet ir 'bombordavo' šeimininkų baudos aikštelę perdavimais iš krašto. Visgi realių progų vokiečiai sukūrė nedaug, tuo tarpu rusų atsakymas į tai buvo A.Anyukovo bandymas iš arti, kurį O.Kahnas šiaip taip atrėmė kojomis.

Negana to, 39 minutę "Zenit" pranašumą padvigubino K.Zyrianovas, pasižymėjęs po puikaus Alejandro Dominguezo perdavimo.

Nepaisant visų "Bayern" pastangų bei trenerio atliktų taktinių keitimų, ir antroje mačo pusėje retokos Sankt Peterburgo komandos atakos kėlė kur kas didesnę grėsmę nei dažni svečių išpuoliai.

Nenuostabu, jog 53 minutę V.Fayzulinas sudavė, ko gero, mirtiną smūgį Ottmaro Hitzfeldo auklėtiniams - saugas įvartį pelnė galingu šūviu galva po idealiai tikslaus perdavimo iš krašto.

"Bayern" toliau nerado kelių šeimininkų vartų link, o 73 minutę paskutinį šio pusfinalio akordą 'sugrojo' P.Pogrebniakas, ketvirtą kartą privertęs O.Kahną traukti kamuolį iš savų vartų tinklo.


Kas bus "Zenit" varžovas finale, paaiškės šiandien vėlai vakare, kuomet atsakomąsias rungtynes sužais Glazgo "Rangers" ir "Fiorentina".

***

"Fiorentina" 0 - 0 Glazgo "Rangers"*
(pirmosios rungtynės 0-0, 11 m. baudinių serija 2-4)

110' iš aikštės pašalintas Daniel Cousin ("Rangers")

Italai dominavo didžiąją dvikovos dalį, o bene geriausią progą pasižymėti turėjo Mario Alberto Santana, po kurio smūgio kamuolį nuo vartų linijos atmušė Saša Papacas.

Arti tikslo buvo ir puolėjai Adrianas Mutu bei Christianas Vieri, o kitoje aikštės pusėje išsiskyrė Steveno Whittakerio bandymas, kurį atrėmė vartininkas.

Antrojo pratęsimo pradžioje iš aikštės buvo pašalintas "Rangers" puolėjas D.Cousinas, bet škotai atsilaikė, o 11 metrų baudinių serijoje pergalę jiems atnešė tikslus Nacho Novo smūgis, sekęs po to, kai į vartus nepataikė veteranas C.Vieri.