"Arsenal" pavyko išnešti sveiką kailį mače su "Middlesbrough" © Eurofootball.lt
Šeštadienį Anglijos „Premier“ lygos pirmenybėse buvo sužaistos šešerios 30-ojo turo varžybos. Minimalias pergales iškovojo „Man Utd“ ir „Chelsea“, tuo tarpu „Liverpool“ sugebėjo atsitiesti ir nugalėti „Reading“, o „Arsenal“ vos antrą kartą šiame sezone nenusileido „Middlesbrough“. Taip pat „Portsmouth“ įveikė „Aston Villa“, o „West Ham“ mačo gale palaužė „Blackburn“.

Absoliutus lygos autsaideris „Derby County“ klubas namuose susikovė su čempionų titulą ginančiu „Man Utd“ klubu. Iš karto iniciatyva atiteko svečiams, kurie sužaidus vos 59 sekundės galėjo išsiveržti į priekį, bet po Ji Sung-Parko perdavimo Ryanas Giggsas galva mušė netiksliai.

Dar po poros minučių grėsmę prie „avinų“ vartų sukėlė „raudonųjų velnių“ lyderis Cristiano Ronaldo, kurio smūgiuotas kamuolys iš kairiojo tikslo nepasiekė. 11-ąją minutę „United“ turėjo bene realiausią šansą įmušti, tačiau jų nelaimei po Johno O‘Shea perdavimo C.Ronaldo nestabdydamas kamuolio pasiuntė jį į virpstą.

Prabėgus maždaug 20 minučių valas R.Giggsas iššvaistė puikę progą, kai Wayne`as Rooney pamatė įkertantį savo komandos draugą, bet patyręs saugas suklaidinęs ir gynėją, ir vartininką, į tuščius vartus nepataikė.

Įpusėjus pirmajam kėliniui ir toliau Mančesterio futbolininkai bombardavo priešininkų vartus. Portugalas C.Ronaldo susistabdęs kamuolį pabandė stipriu klastingu smūgiu nuginkluoti Roy`ų Carrollą, bet airis buvo savo vietoje.

37-ąją minutę pirmieji pavojaus varpai suskambėjo ir prie „Man Utd“ ekipos vartų. „United“ gretose debiutavęs vartininkas Benas Fosteris atrėmė puolėjo iš Škotijos Kenny Millerio smūgį. Netrukus buvęs „Celtic“ žaidėjas atsikratė Nemanjda Vidičiaus globos, tačiau peržaisti B.Foesterio jam ir vėl nepavyko.

Prieš pat pertrauką „Man Utd“ puolėjas W.Rooney efektingai permetė kamuolį per savo oponentą ir smūgiu kaip iš patrankos siuntė kamuolį labai greta virpsto. Antrasis kėlinys prasidėjo svečių atakomis. Po keleto kampinių „Derby“ gynėjai pasiaukodami griuvo po kamuoliu ir taip blokavo varžovų išpuolius.

58-ąją minutę C.Ronaldo iš 25 metrų nuotolio atliko baudos smūgį ir kamuolys prašvilpė šalia virpsto. Kėlinio viduryje po gan ilgokai užtrukusios „Man Utd“ ekipos atakos C.Ronaldo nestabdydamas smūgiavo greta vartų.

Galiausiai likus žaisti 15 minučių svečiai pasiekė savo. Ataką pradėjo J.O‘Shea, kuris perdavė kamuolį į kairę W.Rooney. Šis jį skersavo į baudos aikštelės vidurį, kur visiškai laisvas būdamas C.Ronaldo „sušaudė“ bejėgį R.Carrollą.

Susutikimo pabaigoje Sero Alekso Fergusono auklėtiniai sukūrė dar porą pavojingų momentų prie „Derby“ vartų. Į C.Ronaldo baudos smūgį puikiai sureagavo R.Carrollas, o po W.Rooney perdavimo portugalų žvaigždės bandymą kojomis atmušė „avinų“ vartų sargas.

Kitose rungtynėse „Sunderland“ klubas susikovė su vicečempionu Londono „Chelsea“. Sužaidus 10 minučių krito pirmasis šių rungtynių įvartis. Po Franko Lampardo kampinio „Chelsea“ kapitonas Johnas Terry tiksliai galva pasiuntė kamuolį į artimąjį vartų kampą ir taip nutraukė savo įvarčių sausrą trukusią net 19 mėnesių.

Padėtį visiškai kontroliavo svečiai iš sostinės. Per 15 minučių jie buvo pakėlę net penkis kampinius. Puolėjui Salomonui Kalou neleido pasižymėti gynėjas Philas Bardsley, kuris blokavo legionieriaus iš Dramblio Kaulo Kranto smūgį.

Vis tik aikštės viduryje geriau atrodė Roy`us Keane`o treniruojamos „juodosios katės“. Po Andy Reido perdavimo Carlosas Edwardsas smūgiavo virš vartų, o sužaidus pusvalandį airis A.Reidas puikiai atliko baudos smūgį, bet vartininkas Carlo Cudicini sugebėjo išgelbėti savo komandą nuo įvarčio.

„Chelsea“ vartų sargas du kartus turėjo įsijungti į žaidimą sustabdant saugo Roy`us O‘Donovano smūgius. Pirmą italas atmušė jo smūgiuotą kamuolį galvą, o vėliau slysdamas išmušė kamuolį iš jo kojų.

Kitoje aikštės pusėje „Sunderland“ vartininkas iš Škotijos Craigas Gordonas atrėmė saugo F.Lampardo smūgį. Po pertraukos aikštėje užtikrinčiau atrodė šeimininkai. Po Alexo klaidos A.Reidas nepasinaudojo turėta galimybe išlyginti rezultatą.

Vartininkas C.Cudicini atmušė galingą tolimą Granto Leadbitterio „šūvį“, o vėliau oro dvikovą prieš J.Terry laimėjęs Danny Colinsas galva siuntė kamuolį pro šalį. Po pertraukos aikštėje pasirodęs Dwightas Yorke`as atliko perdavimą Kenwyne`ui Jonesui, bet į jo ataką vėl sureagavo C.Cudicni.

„Sunderland“ kovojo iki pat galo. Iki mačo pabaigos likus žaisti penkias minutes po veterano D.Yorke`o skersuoto kamuolio puolėjas K.Jonesas galva mušė netiksliai, o visas šeimininkų viltis išplėšti lygiąsias palaidojo G.Leadbitterio netikslus smūgis iš toli.

Dar viename mače „Liverpool“ savo sirgalių akivaizdoje surėmė ginklus su „Reading“ klubu, kuris šiame sezone jau buvo parklupdęs savo tituluotąjį varžovą. Ir prabėgus vos penkioms minutėms netikėta į priekį išsiveržė svečiai.

Kairiajme krašte gynėjas Alvaro Arbeloa pažeidė taisykles prieš saugą Stepheną Huntą. Baudos smūgio ėmėsi atlikti gynėjas iš Čekijos Marekas Matejovskis, kuris stipriu smūgiu pasiuntė kamuolį į vartus taip pelnydamas pirmąjį savo įvartį „Reading“ gretose.

„Liverpool“ po praleisto greito įvarčio nepalūžo ir komandos kapitonas Stevenas Gerrardas atliko perdavimą puolėjui Fernando Torresui, bet jam neleido atakos įvarčiu užbaigti vartininkas Marcusas Hahnemannas.

Ir 19-iąją minutę rezultatas tapo lygus 1-1. Saugas iš Argentinos Javieras Mascherano po Ryano Babelio perdavimo smūgiu iš už baudos aikštelės prieigų nuginklavo amerikietį M.Hahnemanną. Tai buvo pirmasis šio futbolininko įvartis vilkint „raudonųjų“ marškinėlius.

Pirmojo kėlinio pabaigoje šeimininkai galėjo išsiveržti į priekį, bet po Johno Osterio klaidos saugas iš Ispanijos Xabi Alonso iš 22-iejų metrų distancijos siuntė kamuolį virš vartų skersinio.

Po pertraukos „Liverpool“ ekipai pakako trijų minučių persverti rezultatą savo naudai. Ispaną F.Torresą pargriovė Liamas Rosenioras, ir S.Gerrardas atliko baudos smūgį. Po jo šio sezono rezultatyviausias „raudonųjų“ futbolininkas F.Torresas iš arti smūgiu galva pelnė jau savo devintąjį įvartį per paskutines šešerias varžybas. Jis tapo pirmuoju „Liverpool“ žaidėju pelniusiu 20 įvarčių nuo 1996-ųjų metų, kai tai buvo padaręs Robbie Fowleris.

Situaciją pilnai kontroliavo Rafaelio Benitezo vadovaujamieji auklėtiniai. Po S.Gerrardo perdavimo R.Babelis su kamuoliu nesusitvarkė, vėliau M.Hahnemannas atrėmė Fabio Aurelio smūgį, o olandas Dirkas Kuytas po atšokusio kamuolio mušė greta vartų.

Po Jamie Carragherio pražangos prieš Keviną Doyle`ą svečiai reikalavo arbitro skirti 11 metrų baudinį, tačiau į jų prašymus atsižvelgta nebuvo. Rungtynių pabaigoje „Liverpool“ vartininkas Pepe Reina atmušė puolėjo Dave`o Kitsono smūgį, o kitoje aikštės pusėje X.Alonso mušė pro šalį.

Vakarinėse rungtynėse „Emirates“ stadione Londone pirmenybių lyderis vietos „Arsenal“ priėmė svečius iš „Middlesbrough“, nuo kurių būtent šiame Anglijos čempionate ir patyrė vienintelį savo pralaimėjimą.

Sužaidus 25 minutes visų nuostabai „Boro“ sugebėjo įmušti įvartį ir išsiveržti į priekį. Po legionieriaus iš Turkijos Sanli Tuncay`aus perdavimo dar praėjusiame sezone „kanonierių“ marškinėlius vilkėjęs puolėjas Jeremie Aliadiere`as pasiuntė kamuolį į kairįjį vartų kampą: 0-1.

Matėsi, kad „Arsenal“ klubą slėgė spaudimas. Sunkų darbą aikštės viduryje dirbę Alexandras Hlebas ir Francescas Fabregasas buvo puikiai sustabdomi savo oponentų George`o Boatengo ir Gary O‘Neilo. Puolime „Arsenal“ sekėsi sunkiai, o didžiausią problemą kėlė vokietis Robertas Huthas.

Pirmajame kėlinyje aikštės šeimininkai nesukūrė daug pavojingų progų. Po C.Fabregaso perdavimo Emmanuelis Adebayoras nespėjo prie kamuolio, o jo partneris puolime Robinas van Persie iš 10 metrų mušė pro šalį. 45-ąją minutę „kanonieriai“ turėjo bene realiausią progą įmušti, bet Markas Schwarzeris lengvai sugavo Emmanuelio Ebou smūgiuotą kamuolį.

Po pertraukos Arsene`as Wengeras į aikštę metė du jaunus puolėju Theo Walcottą ir Nicklasą Bendtnerį. Vis tik ir tai nieko gero neatnešė. Vėliau į ispano C.Fabregaso smūgį sureagavo australas „Boro“ vartų sargas, o po to jaunasis talentas smūgiu galva pasiuntė kamuolį į virpstą.

Vis dėlto sunkios „Arsenal“ pastangos atsipirko likus žaisti penkias minutes. Po C.Fabregaso perdavimo iš dešinės visu aukščiausiai iššokęs gynėjas Kolo Toure sugebėjo nuginkluoti M.Schwarzerį.

Šeimininkai kaip įmanydami troško išplėšti tris taškus. Jų situacija palengvėjo 87-ąją minutę, kai po keitimo pasirodęs svečių puolėjas Mido aukštai pakėlęs koją pataikė Gaeliui Clichy į galvą ir tučtuojau buvo pašalintas. Tačiau laiko jau buvo per mažai ir „Arsenal“ turėjo tenkintis lygiosiomis ir tai buvo jau ketvirtosios rungtynės iš eilė, kuriose Londono klubas negali pajusti pergalės skonio.

Šeštadienio rungtynių statistika:

„%c00338“ 0 – 1 „%c00040“
76‘ [0 – 1] Cristiano Ronaldo

„%c00045“ 2 – 1 „%c00315“
5‘ [0 – 1] Marek Matejovsky
19‘ [1 – 1] Javier Mascherano
48‘ [2 – 1] Fernando Torres

„%c00057“ 2 – 0 Birmingemo „%c00049“
11‘ [1 – 0] Jermain Defoe
38‘ [2 – 0] Nigel Reo-Coker (į savus vartus)

81‘ Sulley Ali Muntari („Portsmouth“) pašalintas iš aikštės
89‘ Olof Melberg („Aston Villa“) pašalintas iš aikštės

„%c00260“ 0 – 1 Londono „%c00042“
10‘ [0 – 1] John Terry

Londono „%c00248“ 2 – 1 „%c00056“
19‘ [0 – 1] Roque Santa Cruz
39‘ [1 – 1] Dean Ashton
81‘ [2 – 1] Fred Sears

Londono „%c00041“ 1 – 1 „%c00053“
25‘ [0 – 1] Jeremie Aliadiere
85‘ [1 – 1] Kolo Toure

87‘ Mido („Middlesbrough“) pašalintas iš aikštės