Gana pelnytai įveikė Nigeriją ir žengė tolyn © Eurofootball.lt
Sekmadienį po nedidelės pertraukos Afrikos Nacijų Taurėje prasidėjo pirmosios ketvirtfinalio kovos. Turnyro organizatoriai Ganos futbolininkai pusvalandį žaisdami 10-yje vis tik sugebėjo nugalėti Nigeriją ir išsikovoti kelialapį į pusfinalį.

Gana 2 – 1 Nigerija
34‘ [0 – 1] Aiyegbeni Yakubu (iš 11m.)
45‘+2 [1 – 1] Michael Essien
82‘ [2 – 1] Junior Agogo

59‘ John Mensah (Gana) pašalintas iš aikštės

Nuo pat pirmųjų kėlinio minučių Gana perėmė iniciatyvą į savo rankas ir sausakimšame Akros stadione ėmė spausti savo varžovus. Pirmasis kiek pavojingesnis išpuolis iškilo 9ąją minutę, kai saugas Sulley Ali Muntari iš labai aštraus kampo atlikdamas baudos smūgį mušė greta virpsto.

Netrukus sekė ir atsakomoji ataka. Nigerijos rinktinės puolėjas Ikechukwu Uche atliko perdavimą savo kompanionui Aiyegbeni Yakubu, kuris atsikratęs gynėjo globos po apsisukimo siuntė kamuolį šalia vartų.

Po trijų minučių „super erelių“ gynėjas Josephas Yobo, atstovaujantis Anglijos „Everton“ klubui, bandydamas nutraukti S.A.Muntari perdavimą į baudos aikštelę vos jo nenukreipė į savų vartų tinklą. 25-ąją minutę po greitos kontratakos Ganos rinktinės puolėjas Asamoah Gyanas stipriu smūgiu pataikė į virpstą.

Prabėgus kiek daugiau nei pusvalandžiui teisėjas paskyrė visiškai teisingą 11 metrų baudinį į Ganos vartus, kai Ericas Addo baudos aikštelėje už marškinėlių laikė, o po to dar ir pargriovė A.Yakubu.

Prie žymos stojęs „Everton“ puolėjas smūgiu pažeme pasiuntė kamuolį į apatinį kairįjį vartų kampą, ir nors vartininkas Richardas Kingsonas atspėjo kamuolio skriejimo kryptį, jam jo taip atmušti ir nepavyko: 0-1.

Susiėmusi Ganos komanda puolė gelbėti jiems nepalankią situaciją. 40-ąją minutę saugas Quincy Owusu-Abeye po atšokusio kamuolio jį prasimetė sau palankia linkme ir stipriu smūgiu pažeme nukreipė jį labai greta vartų virpsto.

Jau per teisėjo pridėtinį laiką „juodosioms žvaigždėms“ pavyko atstatyti „status quo“. Q.O.Abeye pakėlė kamuolį į baudos aikštelę, kur joje visų aukščiausiai iššokęs „Chelsea“ saugas Michaelas Essienas galva pasiuntė kamuolį į virpstą, nuo kurio atšokęs jis atsidūrė vartų tinkle.

Po pertraukos Nigerija iš karto galėjo vėl išsiveržti į priekį, kai suklydo vartus palikęs R.Kingsonas, kai galva išmušė kamuolį toliau nuo savų vartų, bet kamuolys atiteko A.Yakubu, kuris iš maždaug 30 metrų permetė vartininką, tačiau pastarasis spėjo užsiimti reikiamą poziciją ir pirtų galais nukreipti kamuolį už galinės linijos.

51-ąją minutę Nigerija surengė dar vieną ataką, kai Maskvos „Lokomotiv“ puolėjas Peteris Odemwingie „išmaudė“ gynėją, bet smūgiavo tiesiai į R.Kingsoną. Beveik po dešimties minučių Gana pati susikomplikavo sau padėtį, kai už paskutinės vilties pražangą prieš P.Odemwingie teisėjas nereikšdamas jokių sentimentų iš aikštės išvijo šeimininkų kapitoną Johną Mensah.

Ir toje pačioje atakoje Berti Vogtso auklėtiniai galėjo pelnyti įvartį, kai po baudos smūgio kombinacijos gynėjas Tye Taiwo pašokdino porą varžovų ir galingu „šūviu“ smūgiavo į viršutinį vartų kampą, bet R.Kingsonas fantastišku šuoliu išgelbėjo savo komandą nuo labai rimtų problemų.

Nigerija, kuri prieš čempionatą buvo minima kaip viena iš favoričių laimėti Afrikos Nacijų Taurę, pusvalandį turėdama kiekybinę persvarą žaidė labai pasyviai ir aikštėje susidarė toks vaizdas, lyg būtent Gana turi vienu žaidėju daugiau.

Gana rungtyniavo labai aktyviai bei kūrė progas. 81-ąją minutę puolėjas Junioras Agogo susistabdęs kamuolį krūtine iš patogios situacijos siuntė kamuolį virš vartų skersinio. Jau sekančioje atakoje „Nottingham Forest“ ekipos žaidėjas tapo mačo didvyriu, kai po S.A. Muntari perdavimo iš kairiojo krašto tiesiog „įnešė“ kamuolį į tuščius vartus.

Po šios tikrai pelnytos pergalės šeimininkė Gana rytoj sužinos savo pusfinalio varžovą. Juo taps Tuniso arba Kamerūno rintinių poros nugalėtojas.