Gana pirmenybes pradėjo pergale prieš Gvinėją © Eurofootball.lt
Sekmadienį vakare Ganoje startavo ilgai lauktas 2008-ųjų metų Afrikos Nacijų Taurės turnyras. Atidarymo mače A grupėje šeimininkai Ganos futbolininkai paskutinę rungtynių minutę išplėšė pelnytą pergalę prieš Gvinėją.

Gana 2 – 1 Gvinėja
55‘ [1 – 0] Asamoah Gyan (11 m.)
65‘ [1 – 1] Oumar Kalabane
90‘ [2 – 1] Sulley Ali Muntari

Ganos sostinės Akros sausakimšame stadione rungtynės prasidėjo gana atsargiai, nei viena iš rinktinių nebandė per daug spausti savo varžovų. Pirmasis pavojingas išpuolis iškilo 5-ąją minutę, kai dešiniame krašte Sulley Ali Muntari perėmė kamuolį ir atliko perdavimą puolėjui Asamoah Gyanui, bet po jo smūgio kamuolys skriejo pro šalį.

Su laiku aikštės šeimininkai perėmė iniciatyvą į savo rankas. 19-ąją susitikimo minutę Gana sukūrė dar vieną pavojų prie Kemoko Camara vartų, kai po Quincey Owusu-Abeyie „skerso“ puolėjas Junioras Agogo smūgiu galva pašokdino visus žiūrovus ant kojų, kai kamuolys atsitrenkė į virpstą.

Po poros akimirkų šeimininkai iššvaistė dar vieną puikią progą. Lareya Kingstonas iš dešiniojo krašto skersavo į baudos aikštelę, A.Muntari galva numetė kamuolį A.Gyanui, kuris akrobatiniu smūgiu per save mušė labai greta virpsto.

27-ąją minutę dar kartą laimė nusisuko nuo ganos. Po L.Kingstono pakelto kampinio Londono „Chelsea“ ekipos saugas Michaelis Essienas atakavo varžovų vartus galva, ir vėl kamuolys atsimušė į virpstą.

36-ąją minutę kamuolys atsidūrė Gvinėjos rinktinės vartuose, tačiau A.Gyanui teisėjai užfiksavo labai ginčytiną nuošalę. Po poros minučių kamuolys trečią kartą kliudė virpstą, kai A.Muntari būdamas kairiajame krašte galingu smūgiu nesugebėjo nukreipti kamuolio į vartus.

Pirmajame kėlinyje Gvinėjos futbolininkai neturėjo itin daug ir pavojingų progų. Išsiskyrus per teisėjo pridėtą laiką Gvinėjos kapitono Pascalio Feindounou baudos smūgį, po kurios kamuolys skriejo kiek virš vatų, svečiai daugiau nieko įsimintinesnio sukurti nesugebėjo.

Antrajame kėlinyje Gana ir toliau nemažino apsukų. Sužaidus tris minutes J.Agogo buvo labai patogioje pozicijoje, tačiau iš penkių metrų smūgiavo nestipriai ir tai buvo lengvas grobis vartininkui K.Camara. Netrukus L.Kingstono bandymą iš kairiojo krašto atlaikė Gvinėjos vartų sargas.

53-iąją minutę J.Agogo pabėgo nuo varžovų gynėjų ir likęs vienas Oumaras Kalabane`as teisėjų nuomone kabino jo kojas baudos aikštelėje ir paskyrė 11 metrų baudinį. Prie žymos stojo puolėjas A.Gyanas, kuris stipriu „šūviu“ į kairįjį viršutinį vartų kampą išvedė Ganą į priekį.

Bet prabėgus vos dešimčiai minučių Gvinėjai pavyko atstatyti „status quo“. Po P.Feindounou atlikto kampinio gynėjas O.Kalabane`as smūgiu galva nukreipė kamuolį į skersinį, ir šis atsimušęs į vartininko Richardo Kingsono nugarą atsidūrė vartų tinkle.

Ganos ekipos žaidimą pagyvino aikštėje pasirodęs legendinio šios šalies futbolininko Abedi Pele sūnus Andre Ayew. 76-ąjuą minutę jam trūko labai nedaug, kai po A.Gyano perdavimo saugas iš poros metrų mušė tiesiai į K.Camara.

Vis tik Ganos futbolininkai parodė charakterį ir paskutinę mačo minutę išplėšė pelnytą pergalę. Gavęs kamuolį „Portsmouth“ ekipos saugas A.Muntari turėjo pakankamai laiko pasiruošti smūgiui ir iš maždaug 20 metrų nuotolio nepaliko jokių vilčių Gvinėjos vartų sargui, pasiuntęs kamuolį tiesiai į „devyniukę“.

Turnyrinė A grupės lentelė:
(Vieta, rinktinė, pergalės, lygiosios, pralaimėjimai, įvarčių santykis, taškai)

1. Gana 1 1 0 0 2-1 3
2. Marokas 0 0 0 0 0-0 0
3. Namibija 0 0 0 0 0-0 0
4. Gvinėja 1 0 0 1 1-2 0