A.Liubinskas: "Kausimės iš visų jėgų" © Eurofootball.lt
Prieš artėjančias Europos čempionato atrankos rungtynes su Ukraina ir Gruzija, trečiadienį Lietuvos rinktinė surengė spaudos konferenciją, kurioje dalyvavo komandos treneris Algimantas Liubinskas, rinktinių direktorius Robertas Tautkus ir LFF generalinis direktorius Julius Kvedaras.

Nacionalinės komandos strategas pirmiausiai pasiguodė dėl prastų oro sąlygų.

„Vakar vakare surengėme pirmąją treniruotę. Aikštės būklė nekokia, sunki, nuolat snigo, tad sąlygos – ne iš geriausiųjų. Viliamės, kad bent iki varžybų nepašals. Šiandieną su futbolininkais analizavome savo rungtynes su Prancūzija, aiškinomės klaidas. Į stovyklą vakar dėl lėktuvo vėlavimo neatvyko Tomas Žvirgždauskas, tačiau jis jau yra su komanda“, - sakė treneris.

A.Liubinskas pasidžiaugė, kad į rinktinę įsilieja ir naujų veidų: „Gana neblogai atrodo A lygos žaidėjai Darvydas Šernas, Vytautas Lukša. Galbūt jie sugebėtų sėkmingai sužaisti vieną kėlinį. Bandome ir Gediminą Butrimavičių, pakvietėme ir Tadą Papečkį, kuris Lenkijoje sulaukė nemažai pagyrų. Ar leisime šiuos žaidėjus į aikštę, kol kas dar nenusprendėme.“

Vertindamas būsimas šeštadienio rungtynes su Ukraina, A.Liubinskas teigė: „Ukrainiečiai atvyks stipriausios sudėties, su pagrindiniais savo žaidėjais A.Ševčenka, A.Voroninu, A.Timoščiuku, M.Kaliničenka. Tai stipri rinktinė. Nors jie jau prarado visus šansus patekti į čempionatą, turnyrą norės baigti pergalingai. Mes taip pat pasiruošę kovoti. Galbūt nekontroliuosime situacijos aikštėje, tuomet daugiau dėmesio skirsime kontratakoms. Technikos prasme taip pat daug nenuveiksime, todėl dabar nemažai dėmesio skiriame fizinės formos palaikymui. Nerimą kelia faktas, kad net septyni futbolininkai turi geltonas korteles ir nuobaudų mače su Ukraina atveju praleistų susitikimą su Gruzija. Su ukrainiečiais vyks kova, tad nuostolių galime ir neišvengti. Dėl to dar planuojame pasipildyti ir kitais futbolininkais“.

Be to, su Ukraina dėl kortelių negalės rungtyniauti Saulius Mikoliūnas, Aurimas Kučys ir Audrius Kšanavičius.

„Kaip žinia, saugų grandis gana nukraujavusi. Jau svarstome, dėliojame įvairius variantus artėjančioms varžyboms, tik kol kas nenoriu nieko atskleisti. Galiu pasakyti, kad kai kurie futbolininkai tikriausiai žais sau neįprastose pozicijose, nors jose jau yra rungtyniavę“,- tęsė treneris.

Pasiteiravus, kokia rugsėjį raktikaulio lūžį patyrusio Mariaus Stankevičiaus sveikata, treneris atsakė: „Žaisti Marius galės. Tik vargu, ar jau galės taip išmesti kamuolį iš užribio, kaip darydavo anksčiau. Jis į aikštę grįžo netgi anksčiau nei leido medikai. Dėl kelionės į rinktinę jam priekaištavo „Brescia“ klubas, tačiau M.Stankevičius parodė didelį norą atstovauti savo šaliai“.

Nors pastarosiomis dienomis Lietuvoje nemažai sninga, rinktinių direktorius Robertas Tautkus tikino, kad Kauno S.Dariaus ir S.Girėno stadiono aikštę pavyks parengti varžyboms.

„Tinkamam paruošimui reikalingas rankų darbas, o aikštė, kaip žinia, yra didelė. Šiuo metu stadione yra 7 centimetrų sniego sluoksnis. Tačiau aikštę privalome tinkamai paruošti varžyboms ir tam tikriausiai pasitelksime kariuomenės pajėgas. Ukrainiečiams treniruotis siūlome dirbtinės dangos aikštę Kaune, kurioje jau sportavo italai“,- sakė rinktinių direktorius.

R.Tautkus taip pat pranešė, jog į rungtynes Lietuva – Ukraina žiūrovai nuo antrojo kėlinio bus įleidžiami nemokamai.

Po varžybų su Ukraina rinktinės laukia išvyka į Gruziją. Šioje šalyje paskelbta nepaprastoji padėtis ir kurį laiką buvo manoma, kad mačas gali būti perkeltas į kitą šalį. Vis tik R.Tautkus patikino, kad varžybos nukeltos neturėtų būti: „Gruzinai jau dabar garantavo pilnavertį saugumą. Jie labai laukia šių rungtynių. Nors oficialiai viskas paaiškės tik penktadienį, šiuo metu aš nematau priežasčių, kodėl varžybos turėtų būti nukeltos“.

Spaudos konferencijoje tradiciškai buvo neapsieita ir be klausimų apie Marių Žaliūką ir Edgarą Česnauskį, kurie atsisako atvykti į rinktinę dėl neva pašlijusių santykių su A.Liubinsku. Pats treneris aiškino, kad M.Žaliūko šį kartą buvo laukta, tačiau futbolininkas patyrė kirkšnies traumą.

Apie E.Česnauskį kalbėjo LFF generalinis direktorius Julius Kvedaras: „Edgaras yra labai sudėtingo charakterio. Aš jam ilgai bandžiau išaiškinti, kad rinktinė yra visos šalies reikalas o ne vieno A.Liubinsko, kad jai atstovauti turi būti garbė ir malonumas. Deja, veltui. Ir patys rinktinės vyrai kalbėjosi. Deja, veltui. Jis neatmetė galimybės atstovauti mūsų šaliai, tačiau pareiškė, kad šiai dienai jis tiesiog nenori. Vis dėl to tikiuosi, kad ateityje Edgaras spjaus į savo ambicijas ir atvykęs į rinktinę įrodys, ko yra vertas“.

„Kaip ten bebūtų, dalinai galima suprasti ir patį E.Česnauskį. žinome, kad Rusijos ar Ukrainos klubai nenori išleisti savo žaidėjų į rinktines, grasindami juos pervesti į dublerius. Kadangi mūsiškiai žaidėjai savo klubuose nėra tokie stiprūs, kaip kad Deividas Šemberas „CSKA“ ekipoje, jie galbūt išsigąsta prarasti pozicijas ir paklauso savo klubų“,- svarstė J.Kvedaras.

A.Liubinskui taip pat buvo primintas neseniai LFF iškeltas ultimatumas, neva treneris ateityje turės pasirinkti – ar dirbti tik su rinktine ar toliau eiti pareigas tik Vilniaus miesto savivaldybėje. Pats treneris atsakė, jog oficialiai jokio ultimatumo dar nėra sulaukęs, o apie savo ateitį spręs tik pasibaigus šiam atrankos ciklui ir sužinojus burtus atrankos varžybose į pasaulio pirmenybes.

Baigdamas A.Liubinskas pažadėjo kovą sekančiose varžybose: „Nenorėčiau kelti kažkokių konkrečių tikslų, nes po to galiu būti užsipultas. Tiek su gruzinais tiek su ukrainiečiais kovosime iš visų jėgų. Turime minčių apie pergalę ir turime noro, tad abejose varžybose kausimės tik dėl teigiamo rezultato“.

Trečiadienį vakare Lietuvos rinktinės futbolininkai vėl sportuos Vilniaus „Žalgirio“ stadione.