10 turas: "Liverpool" laimėjo derbį prieš "Everton" © Eurofootball.lt
Šeštadienį po dviejų savaičių pertraukos Anglijos „Premier“ lygos čempionate buvo sužaistos aštuonerios 10-ojo turo rungtynės. Liverpulio derbyje „Liverpool“ palaužė „Everton“, „Arsenal“ ir „Chelsea“ sugebėjo nugalėti savo priešininkus, „Blackburn“ susidorojo su „Reading“, o „Portsmouth“ su „Wigan“ bei „Man City“ su „Birmingham“. Mačas tarp „Fulham“ ir „Derby“ baigėsi lygiosiomis, o „Aston Villa“ nusileido „Man Utd“.

Šeštadienio vidurdienį visas dėmesys nukrypo į „Goodison Park“ stadioną Liverpulyje, kur vietos „Everton“ derbyje surėmė ginklus su „Liverpool“. Mačą geriau pradėjo Rafaelio Benitezo auklėtiniai, kurie galėjo išsiveržti į priekį jau 4-ąją minutę, bet puolėjas iš Ukrainos Andrejus Voroninas mušė tiesiai į vartininką Timą Howardą.

Po to pavojingą baudos smūgį atliko „raudonųjų“ gynėjas iš Norvegijos Johnas Arne Riise, bet po jo „šūvio“ kamuolys rikošetu praskriejo visai šalia vartų. „Everton“ taip pat nesnaudė ir du puolėjo Victoro Anichebe bandymai galva buvo netikslus.

Vis tik pirmieji šiame Liverpulio derbyje įvartį pelnė aikštės šeimininkai. Po pakelto kampinio kamuolį atsikovojęs veteranas gynėjas Alanas Stubbsas atliko perdavimą į baudos aikštelę, ir savo kairiąją koją pakišęs „Liverpool“ gynėjas Sami Hyypia pasiuntė kamuolį į savus vartus.

Po pertraukos svečiams gana greitai pavyko išlyginti rezultatą. 53-iąją minutę kapitoną Steveną Gerrardą baudos aikštelėje pargriovė Tony Hibbertas, ir teisėjas Markas Clattenburgas ne tik paskyrė 11 metrų baudinį, bet ir išvarė „Everton“ gynėją iš aikštės. Prie žymos stojęs olandas Dirkas Kuytas suklaidino T.Howardą ir pelnė pirmąjį savo įvartį šiame sezone.

Po pelnyto įvarčio ir dar turėdami kiekybinę persvarą „Liverpool“ klubas ir toliau bandė priblokšti savo varžovus pavojingomis atakomis, bet po gynėjo J.A.Riise smūgio kamuolys lėkė greta vartų, o A.Voronino smūgį blokavo JAV rinktinės vartų sargas T.Howardas.

Šeimininkų puolėjas iš Nigerijos Aiyegbeni Yakubu taip pat turėjo savo šansą, bet po jo tolimo „šūvio“ jam nepavyko nuginkluoti „Liverpool“ vartininko iš Ispanijos Pepe Reina. Tuo tarpu svečiai visus apstulbino, kai į aikštę vietoj S.Gerrardo metė jaunąjį saugą iš Argentinos Lucasą Leiva, kuris paliko tikrai gerą įspūdį.

Paskutinėmis minutėmis būtent po jo smūgio „Everton“ kapitonas Phillas Neville`as ranka išmušė kamuolį iš vartų linijos, ir teisėjas nedvejodamas paskyrė 11 metrų baudinį bei jį pašalino iš aikštės. Antrą kartą šiame mače prie žymos stojęs puolėjas D.Kuytas nesuklydo ir padvigubino komandos pranašumą.

Jau per teisėjo pridėtinį laiką „Everton“ futbolininkai kėlė nepasitenkinimą šių rungtynių arbitru, kuris jį nuomone neįžvelgė „Liverpool“ gynėjo Jaime Carragherio pražangos savo baudos aikštelėje prieš šią savaitę Anglijos startinėje sudėtyje debiutavusį gynėją Joleoną Lescottą.

Kitose rungtynėse dabartinis šalies pirmenybių lyderis sostinės Londono „Arsenal“ klubas namuose susitiko su trenerių kaitą bei krizę išgyvenančius „Bolton“. Pirmasis kėlinys labiau pasižymėjo kovingumu ir žiaurumu, negu gražiu futbolu. Geriausius šansus įmušti turėjo „kanonierių“ puolėjas Emmanuelis Adebayoras, bet jo abu smūgiai galva buvo netikslūs.

Po pertraukos „Arsenal“ gynėjas Kolo Toure turėjo progą įmušti, bet smūgiavo pro šalį. Vis tik po truputį aikštės šeimininkai pradėjo rodyti savo pranašumą. Po Cesco Fabregaso smūgio kamuolys atsdiūrė vartininko Jussi Jaaskelaineno rankose, o po Kroatijos rinktinės puolėjo Eduardo Da Silva „skerso“ į baudos aikštelę sukėlė nemažai panikos „ristūnų“ ekipai.

Po to Togo rinktinės puolėjas E.Adebayoras du kartus pabandė savo laimę, tačiau po jo smūgių kamuolys skriedavo virš vartų. Bet 68-ąją minutę Arsene`o Wengero auklėtiniai galiausiai pasiekė savo. Po C.Fabregaso atlikto baudos smūgio kamuolį į vartus nukreipė Dramblio Kaulo Kranto rinktinės gynėjas K.Toure.

Kiek vėliau E.Adebayoras galėjo palengvinti komandos situaciją, tačiau nesugebėjo įmušti įvarčio, kai išėjęs vienas prieš vartininką J.Jaaskelaineną ir jį apsivaręs prarado koordinaciją ir mušė pro šalį.

Bet likus žaisti 10 minučių „Arsenal“ užsitikrino dar vieną pergalę. Po jaunojo anglo Theo Walcotto perdavimo Čekijos rinktinės saugas Tomašas Rosicky būdamas idealioje pozicijoje nesuklydo ir atnešė komandai tris taškus.

Dar vienose šeštadienio rungtynėse „Riverside“ stadione „Middlesbrough“ susikovė su kol aks ne geriausius laikus išgyvenančiu Londono „Chelsea“ klubu. Sužaidus vos 8 minutes svečiai jau pirmavo rezultatu 1-0. Šią savaitę viešai paskelbęs, kad nori palikti „Chelsea“ ekipą Dramblio Kaulo Kranto puolėjas Didier Drogba susižaidė su Franku Lampardu ir nuginklavo „Boro“ vartų sargą Marką Schwarzerį.

Vis dėlto „Middlesbrough“, kuris per pastaruosius dvejus sezonus sugebėjo po kartą įveikti „Chelsea“ klubą, taip pat atsakė savo išpuoliu: saugas Gary O‘Neilas išmaudė Paulo Ferreira ir atliko perdavimą puolėjui iš Egipto Mido, kuris iš arti galingu smūgiu galva galėjo išlyginti rezultatą, tačiau puikią reakciją pademonstravęs vartininkas Petras Čechas išgelbėjo komandą nuo didesnių nemalonumų.

Svečiai norėdami išvengti panašių situacijų perėjo į gynybinį futbolą ir paliko daug laisvos vietos aikštės šeimininkams, tačiau taip pat atsakydavo kontratakomis. Pirmojo kėlinio pabaigoje po D.Drogba atlikto baudos smūgio kamuolys „prašvilpė“ greta vartų.

Antrajame kėlinyje „Boro“ bandė lyginti rezultatą, ir Mido iššvaistė dar vieną gerą progą, kurią sukūrė saugas Stewartas Downingas. Tuo tarpu 57-ąją minutę krito antrasis įvartis į „Middlesbrough“ vartus.

F.Lampardas palietė kamuolį ir gynėjas iš Brazilijos Alexas atlikdamas baudos smūgį iš maždaug 28 metrų nuotolio galingu smūgiu pasiuntė kamuolį į dešinįjį viršutinį vartų kampą, taip nepalikdamas nė menkiausių vilčių „Boro“ vartų sargui iš Australijos M.Schwarzeriui.

Artėjant susitikimui prie pabaigos pusproges turėjo „Chelsea“ saugai Florentas Malouda ir F.Lampardas, tuo tarpu „Middlesbrough“ saugas G.O‘Neilas „šovė“ virš vartų skersinio.

„Blackburn“ namuose iškovojo gražią pergalę prieš „Reading“ rezultatu 4-2. Keturiolikos minučių bėgyje aikštės šeimininkai sugebėjo įmušti net tris įvarčius. Pirma iš aštraus krašto pasižymėjo PAR rinktinės puolėjas Benni McCarthy, vėliau rezultatą padvigubino Roque Santa Cruzas, o turkas Tugay`us iš tolimos distancijos privertė trečią kartą „Reading“ vartininką Marcusą Hahnemanną traukti kamuolį iš tinklo.

Per paskutiniąsias dešimt rungtynių minučių buvo įmušti dar trys įvarčiai: rezultatą sušvelnino Airijos rinktinės puolėjas Kevinas Doyle`as, tačiau už kelių minučių už pražangą baudos aikštelėje prieš „Rovers“ kylančią žvaigždę Mattą Derbyshire`ą buvo paskirtas 11 metrų baudinys, kurį realizavo B.McCarthy. paskutinę kėlinio minutę K.Doyle`as galva pelnė antrąjį savo įvartį, tačiau tai buvo dar vienas paguodos įvartis.

Kol kas ant pakilimo esantis „Portsmouth“ klubas šventė dar vieną pergalę, šį kartą prieš „Wigan“ rezultatu 2-0. Nugalėtojų gretose pasižymėjo jau septynis įvarčius čempionate pelnęs Benjani Mwaruwari ir gynėjas Glenas Johnsonas.

Dar vieną pergalę iškovojo Sveno Gorano Erikssono treniruojamas „Man City“, kurio auka šį kartą tapo „Birmingham“ klubas. Vienintelį įvartį 37-ąją minutę pelnė puikią formą demonstruojantis brazilas Elano, kuriam tai buvo jau ketvirtasis tikslus smūgis Anglijos „Premier“ lygoje.

Tiesa, šeštadienį nebuvo apsieita ir be lygiųjų. Londono „Fulham“ namuose nesugebėjo įveikti lygos naujoko ir pirmenybių autsaiderio „Derby“ klubo. Susitikimas pasibaigė be įvarčių 0-0.

Vakarinėse rungtynėse Birmingemo „Aston Villa“ namuose priėmė čempionų titulą ginančius „Man Utd“ futbolininkus. Mačą aktyviau pradėjo aikštės šeimininkai ir jau 13-ąją minutę jie išsiveržė į priekį. Po Ashley Youngo perdavimo į baudos aikštelę vartininką Edwiną van der Sarą nuginklavo jaunasis puolėjas Gabrielis Agbonlahoras.

„Man Utd“ puolėjų pora Wayne`as Rooney ir Carlosas Tevezas kėlė didelį pavojų priešininkų vartams, ir „Villa“ vartininkas Scottas Carsonas turėjo atremti legionieriaus iš Argentinos bandymą.

36-ąją minutę svečiams pavyko išlyginti rezultatą. Birmingemo klubo gynėjas Zatas Knightas leido portugalui Nani skersuoti kamuolį į baudos aikštelę, ir prie tolimojo virpsto atsidūręs Anglijos rinktinės puolėjas W.Rooney, kuris koja pasiuntė kamuolį į tinklą.

Artėjant pirmajam kėliniui prie pabaigos Z.Knightas padarė dar vieną klaidą leisdamas W.Rooney atlikti dublį šiame mače, kuris gavęs puikų partnerio C.Tevezo perdavimą nuginklavo S.Carsoną.

Paskutinėmis pirmojo kėlinio minutėmis po pakelto kampinio „Man Utd“ gynėjas Gerardas Pique smūgiavo galva, bet kamuolį iš vartų linijos išmušė A.Youngas, ir šis pataikė į „raudonųjų velnių“ gynėją Rio Ferdinandą, bet po jo smūgio dar kartą bandydamas gelbėti situaciją gynėjas Craigas Gardneris pasiuntė kamuolį į savus vartus.

Antrajame kėlinyje „Aston Villa“ treneris Martinas O‘Neilas ėmėsi drastiškų veiksmų į kovos lauką metęs jaunąjį Shauną Maloney ir Isaiah Ousbourne`ą. Vis tik dar vienas smūgis komandą ištiko 60-ąją minutę, kai už pražangą prieš Andersoną antrąją geltoną kortelę gavo saugas Nigelis Reo-Cokeris, kuris buvo išvytas iš aikštės.

Dar didesnės problemos „Villa“ klubą ištiko 66-ąją minutę, kai vartininkas Scottas Carsonas baudos aikštelėje pargriovė jau besmūgiuojantį „Man Utd“ puolėją C.Tevezą, ir arbitras Robas Stylesas parodė raudoną kortelę ir jam.

Visgi nebūna to, kas neišeitų į gerą. S.Carsoną vartuose pakeitęs jo dubleris Stuartas Tayloras sėkmingai įsijungė į žaidimą ir pirmuoju lietimu sugebėjo atmušti W.Rooney smūgiuotą kamuolį iš 11 metrų žymos.

Bet Anglijos rinktinės žvaigždė po šio momento nepasimetė ir netrukus po gynėjo Weso Browno perdavimo sudrebino „Aston Villa“ vartų skersinį. Likus žaisti 15 minučių Mančesterio klubas pelnė ir ketvirtąjį įvartį. Į baudos aikštelę prasiveržusio valo Ryano Giggso smūgis po dviejų rikošetų vis tik atsidūrė vartuose.

Šeštadienio Anglijos „Premier“ lygos rezultatai:

Liverpulio „%c00051“ 1 – 2 „%c00045“
38‘ [1 – 0] Sami Hyypia (į savus vartus)
54‘ [1 – 1] Dirk Kuyt (11 m.)
90‘ [1 – 2] Dirk Kuyt (11 m.)

53‘ Tony Hibbert („Everton“) pašalintas iš aikštės
90‘ Phil Neville („Everton“) pašalintas iš aikštės

Londono „%c00041“ 2 – 0 „%c00050“
68‘ [1 – 0] Kolo Toure
80‘ [2 – 0] Tomas Rosicky

„%c00053“ 0 – 2 Londono „%c00042“
8‘ [0 – 1] Didier Drogba
57‘ [0 – 2] Alex

„%c00056“ 4 – 2 %c00315“
18‘ [1 – 0] Benni McCarthy
22‘ [2 – 0] Roque Santa Cruz
32‘ [3 – 0] Kerimoglou Tugay
80‘ [3 – 1] Kevin Doyle
82‘ [4 – 1] Benni McCarthy (11 m.)
90‘ [4 – 2] Kevin Doyle

„%c00261“ 0 – 2 „%c00057“
81‘ [0 – 1] Benjani Mwaruwari
86‘ [0 – 2] Glen Johnson

„%c00054“ 1 – 0 „%c00048“
37‘ [1 – 0] Elano Blumer

Londono „%c00044“ 0 – 0 „%c00338“

45‘ Paul Konchesky („Fulham“) pašalintas iš aikštės

Birmingemo „%c00049“ 1 – 4 „%c00040“
13‘ [1 – 0] Gabriel Agbonlahor
36‘ [1 – 1] Wayne Rooney
44‘ [1 – 2] Wayne Rooney
45‘ [1 – 3] Rio Ferdinand
75‘ [1 – 4] Ryan Giggs

60‘ Nigel Reo-Coker („Aston Villa“) pašalintas iš aikštės
66‘ Scott Carson („Aston Villa“ vartininkas) pašalintas iš aikštės
68‘ Wayne Rooney („Man Utd“) nerealizavo 11 metrų baudinio