V.Ivanauskas treniruos antros Bundesligos klubą © Eurofootball.lt
Naujuoju Vokietijos antrosios Bundesligos klubo Jenos "Carl Zeiss" treneriu paskirtas buvęs Lietuvos rinktinės žaidėjas ir treneris Valdas Ivanauskas.

Trenerio licenciją būtent Vokietijoje gavęs 41 metų V.Ivanauskas šiemet pasitraukęs iš savo pareigų Kauno verslininko Vladimiro Romanovo futbolo imperijoje ieškojo naujo darbo ir priemė Vokietijos antrosios Bundesligos autsaiderio "Carl Zeiss" pasiūlymą.

Komandai iškovojus vos vieną tašką per penkerias rungtynes pirmadienį iš "Carl Zeiss" vyriausiojo trenerio pareigų buvo atleistas Francas Neubarthas, ir klubo vadovybė nusprendė pasikviesti V.Ivanauską.

"Su Valdu intensyviai kalbėjomės ilgą laiką. Derybose aiškiai jautėme jo aistrą ir entuziazmą. Jis gerai kalba vokiškai, rusiškai ir angliškai, buvo labai geras futbolininkas, taip pat yra iškovojęs pergalių kaip treneris. Jis nekantrauja priimti šį iššūkį ir tai yra būtent tai ko mes ieškojome", - sakė klubo prezidentas Raineris Zipfelis.

Penktadienį treneris iš Lietuvos jau vadovavo pirmajai "Carl Zeiss" futbolininkų treniruotei.

V.Ivanauskui šis trenerio darbas yra sugrįžimas į Vokietijos profesionalų futbolą daugiau nei po dešimtmečio - nuo 1993 iki 1997 metų jis buvo pirmasis lietuvis aukščiausioje Bundesligoje ir rungtyniavo "Hamburger" ekipoje, kurioje sužaidė 91 mačą, pelnė 13 įvarčių, bei užsitarnavo "Ivano Rūsčiojo" pravardę.

Vėliau V.Ivanauskas rungtyniavo Austrijoje, o futbolininko karjerą baigė Vokietijos žemesnėse lygose. 2003 metais Vokietijoje baigęs trenerio kursus lietuvis dirbo su Vilniaus "Vėtra" ir Lietuvos nacionalinės rinktinės trenerio asistentu, vėliau vadovavo "Kauno" klubui ir dirbo Edinburgo "Hearts" ekipoje. Pastarosios vyriausiojo trenerio postą jis paliko šių metų kovą.

Daugiau nei šimto metų istoriją skaičiuojantis "Carl Zeiss" klubas, kuris Šaltojo karo metu buvo vienas stipriausių Rytų Vokietijoje, o nuo 1990-ųjų šokinėjo tarp antrojo, trečiojo ir ketvirtojo pagal pajėgumą divizionų, antroje Bundesligoje rungtyniauja antrą sezoną iš eilės.

Neseniai apie norą investuoti į klubą apie 25 milijonus eurų pareiškė rusų verslininkai, tačiau tokie ketinimai nesulaukė pritarimo iš Bundesligos vadovų, nes pagal lygos reglamentus klubo valdymą perimti užsieniečiams nėra leidžiama.

Po 5 turų čempionate Jenos komanda surinkusi vos tašką užima paskutinę vietą ir pirmąsias rungtynes vadovaujant V.Ivanauskui žais sekmadienį su Wiesbadeno "Wehen" išvykoje. Lygoje šiuo metu su 11 taškų pirmauja Miuncheno "TSV 1860" ir Fiurto "Greuther".