Straipsnis: Geriausios J.Mourinho mintys © Eurofootball.lt
Sensacinga žinia, kad Jose Mourinho paliko "Chelsea" klubą, šokiravo ne tik patį futbolo pasaulį, bet ir ypatingai nuliūdino žiniasklaidos atstovus.

Nors ir nebuvo itin mylimas, portugalas niekad neieškojo žodžio kišėnėje ir visada suteikdavo peno nenuoramoms žurnalistams, tiek dėl futbolo pamišusioje Anglijoje, tiek visame pasaulyje.

Pateikiame įdomiausius ir įsimintiniausius J.Mourinho komentarus po jo atvykimo iš "Porto" į Londono "Chelsea" bei tai, ką apie spalvingąjį trenerį galvojo kiti.

Apie save

"Prašau, nelaikykite manęs arogantišku, tačiau aš esu Europos čempionas, kas be abejo mane daro išskirtiniu."
Prisistatant žurnalistams po atvykimo iš "Porto" 2004 metais.

"Turime aukščiausios klasės žaidėjus, ir, atleiskite jei būsiu arogantiškas, aukščiausios klasės trenerį."
Ir toliau nestokojant pasitikėjimo savimi...
"Jeigu aš būčiau ieškojęs lengvo darbo..... būčiau likęs "Porto" klube – ten graži mėlyna kėdė, UEFA Čempionų Lygos trofėjus, dievas, o po dievo aš."
Šaipantis iš manančių, jog jis pasiputėlis.

"Įtampa? Ne. Man įtampa yra paukščių gripas. Aš rimtai. Jaučiu daug įtampos dėl gulbių Škotijoje. Jūs juokiatės, bet aš rimtai, juk netoli. Labiau bijau gulbių nei futbolo. Kas yra futbolas lyginant su gyvenimu."
Prisijungiant prie Anglijoje balandį kilusios panikos dėl paukščių gripo.

"Ar jaučiu įtampą? Kokią gi? Įtampa yra milijonai žmonių pasaulyje, tėvai, neturintys pinigų nupirkti savo vaikams maisto. Tai ir yra įtampa, o ne futbole."
Po dviejų iš eilės pralaimėtų rungtynių apie dar vieną žodžio "įtampa" reikšmę.

"Pažiūrėkite į mano šuokuoseną. Esu pasiruošęs karui."
Pristatant savo naują supermeno šuokuoseną.

"Jei padarau klaidą atsiprašau. Džiaugiuosi, kad už tai nereikia sėsti į kalėjimą."
Apie klaidas ir gailestį.

Išminties žodžiai

"Tai kaip turint antklodę, kuri per maža lovai. Gali patraukti antklodę, kad šilta būtų tavo krūtine, tačiau tada išlenda kojos. Negaliu nusipirkti didesnės antklodės, nes parduotuvė nebedirba. Tačiau antklodė yra iš kašmyro!"
Apie traumų krizę "Chelsea" komandoje vasarį.

"Jauni žaidėjai yra kaip melionai. TIk juos atidaręs ir paragavęs gali šimtu procentu įsitikinti, kad melionas yra geras."
Apie darbą su "Chelsea" jaunais žaidėjais.

"Mūsų žaidimo stilius yra svarbus. Bet tai yra omletas ir kiaušiniai. Nėra kiaušinių – nėra ir omleto. Priklauso nuo kiaušinių kokybės. Parduotuvėje yra pirmarūšiai, antrarūšiai ir trečiarūšiai kiaušiniai, ir kai kurie iš jų yra brangesni bei leidžia padaryti geresnį omletą. Tačiau kai pirmos rūšies kiaušiniai yra parduotuvėje, o į ją nueiti negali, yra problema."
Atsisveikinimu tapęs "kiaušininis" akmuo į Romano Abramovičiaus daržą.

"Mielai turėčiau "Aston Martin", tačiau jei už jį manęs paprašytų 1 milijono, atsakyčiau, kad yra beprotis, nes jie kainuoja 250 tūkstančių."
Apie tai, kad net "Chelsea" nesiruošia mokėti už gynėją daugiau nei jis vertas.

"Jei namuose turi vieną "Bentley" ir vieną "Aston Martin", ir kiekvieną dieną važinėji su "Bentley", o "Aston Martin" palieki garaže, esi kvailas."
Mašinos tinka ir kalbant apie strategiją keitaliojant žaidėjų sudėtį.

"Kartais matai gražius žmones be proto. Kartais yra negražūs žmonės, tačiau protingi, kaip mokslininkai. Mūsų aikštė yra tokia. Iš viršaus atrodo apgailėtinai, bet kamuolys rieda normaliu greičiu."
Apie nekokią "Chelsea" aikštės kokybę.

"Visi norime nuolat groti puikiai, bet jei tai neįmanoma, tiesiog turi sugroti kuo daugiau natų."
Prisipažinant, kad "Chelsea" praėjusį sezoną nusidainavo.

"Gal jis pietums vietoje pieno gerė raudono vyno ar alaus"
Po to, kai rungtynėse su "Sheffield Utd" į Franką Lampardą vienas žiūrovų metė butelį.

"Žaidėjas iš "Man City" porai sekundžių parodė pusę užpakalio ir tas tapo košmaru. Tačiau tai yra tikrasis košmaras."
Lyginant rimtą Petro Čecho traumą su užpakalį žiūrovams rodžiusiu Joey Bartonu.

"Jei jis man padėtų treniruotėse lygoje būtume paskutiniai, o jei turėčiau dirbti biznio pasaulyje bankrutuotumėme."
Apie "Chelsea" savininką Romaną Abramovičių.

Apie žmoną

"Ji vadovauja šeimyniniam gyvenimui. Už jo esi žvaigždė, bet jame žvaigžde nebeesi."
Apie tai, kas stovi prie šeimyninės komandos vairo.

"Viskas priklauso nuo žmonos. Jei ji namuose, taip, žiūrėsiu rungtynes. Bet galbūt mano žmona norės kur nors eiti. Norėčiau pamatyti rungtynes – mėgstu žiūrėti futbolą ir tai svarbios rungtynės. Bet gali būti, jog leidimo negausiu."
Apie tai, ar jam bus leista žiūrėti "Arsenal" ir "Man Utd" dvikovą.

"Mano žmona yra Portugalijoje su šunimi. Šuo su žmona, tad Londono miestas saugus, didžiojo pavojaus nėra."
Užtikrinant anglų tautą, kad Jorkšyro Terjeras, kuriam pažeidus karantiną kilo šurmulys ir šuns šeimininkas buvo areštuotas, paliko šalį su žmona.

Apie žaidėjus

"Ricardo Carvalho turi problemų dalykų suvokime, galbūt jam reiktų atlikti intelekto koeficiento testą, ar apsilankyti psichiatrinėje ligoninėje, ar dar ką nors."
Ne itin švelnus pasiūlymas savo auklėtiniui po šio nepasitenkimo dėl to, kad negauna žaisti

"Nuostabi reakcija, nekenčiu kai žaidėjai paprasčiausiai nueina."
Po to, kai Arjenas Robbenas pakeistas nuskubėjo į persirengimo kambarį.

"Kaip jau žinote, Gallas neįtikėtinai paatostogavo. Tikiuosi, kad Gvadalupėje jam buvo labia smagu, ir manau, kad tai fantastiška vieta atostogauti, nes jis ten buvo ilgai."
Apie Williamą Gallas, kuris nevyko su komanda į stovyklą JAV todėl, kad atostogavo.

"Padariau tai todėl, kad noriu pastumėti savo sūnų padaryti tą patį. Taip pat padariau tai todėl, kad noriu, jog jauni žaidėjai mano komandoje apsikirptų tinkamai, o ne taip kaip jie daro."
Nusiskutus galvą apie pavyzdį jaunajai kartai.

"Pavelas Nedvedas, Paulas Scholesas, Luišas Figo visi baigė tarptautinę karjerą. Čekai, anglai, portugalai su tuo susitaiko, tačiau prancūzai ne. Jie neturi laisvės. Tai neįtikėtina. Makekele ne futbolininkas, jis vergas. Jis neturi jokių žmogaus teisių, jokio pasirinkimo ar laisvės, jis tiesiog vergas. Tačiau tokios taisyklės, nieko negalime padaryti."
Apie naują vergijos formą - Claude'o Makelele pakvietimą į Prancūzijos rinktinę nepaisant ankstesnio žaidėjo apsisprendimo nebeatstovauti savo šaliai.

Apie teisėjus

"Kai pamačiau Rijkaardą įeinantį į teisėjų persirengimo kambarį negalėjau patikėti. Bet kai Drogba buvo pašalintas iš aikštės manęs tai nenustebino.."
Tvirtinant, jog "Barcelona" strategas Frankas Rijkaardas per Čempionų lygos pertrauką lankėsi pas teisėją Andersą Friską.

"Jei paklaustumėte, ar šokinėju iš džiaugsmo, kai ponas Pollas paskiriamas teisėju mūsų rungtynėms, atsakyčiau - ne."
Prisipažinant turint ne pačią geriausią nuomonę apie Grahamą Pollą.

"Antrajame kėlinyje buvo tik švilpukas po švilpuko, pražanga po pražangos,. Teisėjas kontroliavo žaidimą pirmajame kėlinyje, bet antrajame jie turėjo daug baudos smūgių. Žinau, kad teisėjas į persirengimo kambarį per pertrauką įėjo ne vienas."
Pro portugalo akiratį neprasprūdo ir Seras Alexas Fergusonas bei teisėjas Neale'as Barry Anglijos Lygos taurės pusfinalio rungtynėse.

"Jaučiau "Anfield" galią, buvo nuostabu. Jaučiau, kad tai nepaveikė mano žaidėjų, bet galbūt paveikė kitus žmones ir rezultatą. Kodėl įvartis buvo įskaitytas reiktų paklausti šoninio teisėjo. Nes tam, kad įvartis būtų įskaitytas, kamuolys turi šimtu procentu atsidurti vartuose, ir jis turi būti šimtu procentu įsitikinęs."
Apie 2004 metų Čempionų lygos pusfinalyje "Liverpool" įmuštą garsųjį mistinį Luiso Garcia įvartį, kuris eliminavo "Chelsea" iš kovos.

Apie priešininkus

"Tai nebuvo futbolo rezultatas, tai ledo ritulio rezultatas. Treniruotėse dažnai žaidžiame tris prieš tris ir kai rezultatas tampa 5-4 pasiunčiu žaidėjus į persirengimo kambarius dėl prastos gynybos."
Apie "Arsenal" ir "Tottenham" rungtynes, kurios pasibaigė rezultatu 5-4.

"Manau, kad A.Wengeras yra vienas iš tų vojaristų, žmonių, mėgstančių stebėti kitus. Yra tokių, kurie, būdami namie, pasiima didelį teleskopą ir stebi tai, kas vyksta kitose šeimose. Jis vis kalba, kalba ir kalba apie "Chelsea"."
Stulbinantis išpuolis ant Arsene’o Wengero.

"Trys metai be Anglijos čempionų titulo? Nemanau, kad dar užimčiau savo pareigas."
Spyris į sėdynę Rafa Benitezui.

"Daug puikių trenerių niekada nelaimėjo Čempionų lygos – vienas didelis pavyzdys yra netoli nuo mūsų."
Priminimas A.Wengerui, kas Londone yra išskirtinis.

"Buvome mano ofise. Jis manęs paklausė. "Ką sakei spaudai, jaunuoli?". Pasijuokėme, pašnekėjome, išgėrėme. Kai sausį vyksiu į "Old Trafford" ir bus mano gimtadienis atsinešiu gero portugališko vyno, nes tas kurį gerėme šiandien buvo baisus, ir jis dėl to skundėsi. Jis puikus treneris. Vadinu jį 'bosu', nes jis tarsi kitų strategų tėvas. Jis tikrai malonus žmogus ir nusipelno taip vadintis. Galbūt kai man bus 60 mane taip pat vadins vaikai."
Apie neformalius santykius su Seru Alexu Fergusonu.

"Liverpool" yra favoritas, nes 2007 metais žaidėme 27 rungtynes, o "Liverpool" žaidžia tris ar keturias."
Apie savo šansus prieš Čempionų lygos pusfinalį.

"Jei nesi didelis klubas, gali pasirinkti vieną turnyrą, kautis tame turnyre ir kitus pamiršti. Bet tokie dideli klubai kaip mes to daryti negalime."
Toliau grojant pagal savo dūdelę.

"Džiaugiuosi, kad atsilieku šešiais taškais. Mano nuomone, "Man Utd" nepasinaudojo mūsų nesėkmingais momentais."
Apie džiaugsmus sausio mėnesį atsiliekant nuo varžovų.

"Noriu juos pasveikinti, nes jie nugalėjo. Tačiau mes buvome geresnė komanda."
Įprastai maloningai po pralaimėjimo Anglijos Lygos taurės mače su "Charlton".

"Mačiau, kad jų žaidėjas ir treneris po pralaimėjimo mums paskutinėse rungtynėse namuose apibėgo garbės ratą. Jei taip padarytum Portugalijoje, tave apmėtytų buteliais."
Apie Anglijos ir Portugalijos futbolo skirtumus.

Visi prieš mus

"Tai vienintelis kartas, kai turėjome žaisti anksčiau už "Man Utd", ir taip yra todėl, kad kontroliuojame rungtynių tvarkaraštį. Įsivaizduokite kas būtų, jei nekontroliuotume!"
Ironiškas atsakymas Serui Alexui Fergusonui į repliką, kad "Chelsea" pasistengė, jog rungtynės su "Tottenham" įvyktų prabėgus vos 39 valandoms po pastarojo klubo UEFA Taurės mačo Sevilijoje.

"Visi nori, kad "Chelsea" pralaimėtų. Kai taip atsitiks, turbūt bus paskelbta ne darbo diena."
Apie apie "Chelsea" pirmavimą lygoje 2005-06 metų sezono pradžioje.

"Kaip pasakyti "apgaudinėjimas" kataloniškai? "Barcelona" yra kultūros miestas su daug puikių teatrų, ir šis vaikinas mokėsi labiai gerai. Išmoko vaidybos."
Apie Lionelio Messi sugebėjimus po Asiero Del Horno pašalinimo iš aikštės ir pralaimėjimo prieš "Barcelona".

"Raudonos kortelės nebuvo, jokiu būdu. Jau antrą kartą turėjome žaisti 55, 60 minučių be vieno žaidėjo ir rungtynės tapo visiškai skirtingomis. Bet apie rungtynės kalbėti neturėčiau, nes rungtynės nebuvo rungtynės."
Tęsiant mintis apie tai kas buvo ir ko ne.

"Prieš juos žaidėme ketverias rungtynes per du sezonus. Vienuolika prieš vienuolike jie mūsų nenugalėjo. Tokia realybė."
Skundžiantis nelygybe po lygiųjų atsakomajame mače prieš "Barcelona" ir iškritimo iš Čempionų lygos.

"Popiet lijo tik šiame stadione – mūsų aikštės prižiūrėtojas tai matė, ir išbandė viską. Turbūt čia kažkoks mikroklimatas."
Reiškiant nepasitenkinimą dėl "Blackburn" aikštės laistymo taktikos po sunkios pergalės "Ewood Park".

"Kaip sakome Portugalijoje, jie atsivežė autobusą ir pastatė prieš vartus."
Apie gynybinį "Tottenham" žaidimą po lygiųjų 0-0.

"Neįmanoma, kad 11 metrų baudiniai būtų skirti į "Man Utd" vartus, ir neįmanoma kad juos gautų "Chelsea". Jei kas nors mane nubaus tai yra todėl, kad sakau tiesą. Tai demokratijos pabaiga, grįžstame į senuosius laikus."
Po neskirto baudinio "Chelsea" komandai susitikime su "Newcastle" ir neskirto baudinio į "Man Utd" vartus rungtynėse su "Middlesbrough".

Ginant "Chelsea"

"Sužaidėme aštuonias rungtynes ir iškovojome aštuonias pergales įmušė 16 įvarčių, bet žmonės sako, kad nemokame žaisti, kad esame klounų grupė. Tai neteisinga."
Žiūrint iš aukšto po pergalės prieš "Liverpool".

"Smagios? Per daug!"
Apie pirmąsias sezono rungtynes, kuriose po permainingos kovos 3-2 įveiktas "Birmingham".

"Manau, kad turiu naivią komandą. Jie yra naivūs, nes yra tyri ir švarūs. Neturime vaidinančių, neturime agresyvių žaidėjų."
Apie švariuosius "Chelsea" vaikinus po labai abejotino Florento Malouda uždirbto baudinio į "Liverpool" vartus.

Ką apie J.Mourinho galvoja kiti

"Jei "Chelsea" naivūs ir tyri tai aš raudonkepuraitė."
Rafa Benitezo nuomone Jose neteisus.

"Mano žmona džiaugsis, kad Mourinho atvyks į "Bramall Lane", jis juk gerai atrodantis kiaulė ar ne?"
Sheffield Utd" strategas Neilas Warnockas po patekimo į "Premier" lygą ruošėsi susitikimui su "Chelsea".

"Jis beveik jorkširietis, tik su portugališku akcentu."
Dar kartą N.Warnockas apie savo kolegą "Chelsea" klube.

"Kai Mourinho sako, kad treniruotė truks pusantros valandos, ji niekada netruks sekunde daugiau."
Buvęs "Chelsea" puolėjas Eiduras Gudjohnsenas apie trenerio iš Portugalijos detalumą.

"Manau tai nesveika, neatitinka realybės ir nepagarbu."
Arsene’ui Wengerui nelabai patiko "vujaristo" etiketė.

"Du finalai per trejus metus – neblogai mažam klubui."
Įveikęs "Chelsea" ir patekęs į Čempionų lygos "Liverpool" kapitonas Stevenas Gerrardas komentarus apie didelį klubą apsuka kitu lazdos galu.

"Blogiausias dalykas dėl varžybų prieš "Chelsea" yra tai, kad po jų turi klausytis Mourinho."
"Barcelona" gynėjas Edmilsonas apie tarpusavio dvikovų su Londono klubu ypatumus.