Interviu: J.Mourinho apie "Chelsea" grupę Čempionų Lygoje, nesėkmes pusfinaliuose ir gražiausius atsiminimus © Eurofootball.lt
Anglijos "Premier" lygos vicečempionas Londono "%c00042" klubas prieš antradienį startuojant naujajam UEFA Čempionų Lygos sezonui ir vėl yra vienas pretendentų laimėti turnyrą. Be abejo, vyriausiasis komandos treneris Jose Mourinho žino kaip tai padaryti, kadangi 2003-2004 metų sezone vadovaudamas Portugalijos "%c00109" klubui jau laikė šį trofėjų savo rankose.

Tai įvyko Vokietijos Gelzenkircheno mieste, į kurį "aristokratų" klubas pirmą kartą nuo 2004 metų triumfo prieš Prancūzijos "%c00036" klubą vyks ketvirtosioms UEFA Čempionų Lygos rungtynėms su vietos "%c00015".

Taip pat, B grupėje yra Ispanijos "Primera" lygos "%c00004" klubas, kurį "Chelsea" praėjusį sezoną nokautavo ketvirtfinalio barjere. Tuo tarpu pirmąsias savo rungtynes jie pradės varžybomis su Norvegijos čempionu Trondheimo "%c00217" klubu.

UEFA internetinė svetainė pakalbino savo replikomis garsėjantį "mėlynųjų" strategą J.Mourinho, kuris pasidalino mintimis apie du kartus per pastaruosius trejus metus patekusį į Čempionų Lygos pusfinalį klubą bei prisiminė pasiekimus praeityje.

"Chelsea" klubui burtai lėmė, jog jie B grupėje susikaus su "Valencia", "Schalke" ir "Rosenborg" klubais. Kaip Jūs vertinate burtus ir visus šiuos tris savo varžovus?

Visada būnu nepatenkintais burtais ir nuolatos jais skundžiuosi. Bet tai tik filosofija, kuri galbūt skirta klaidinti mane supančius žmones. Tai pavojinga grupė. Burtuose "Chelsea" buvo iš pirmo krepšelio, o iš antro buvo "Valencia" klubas, su kuriuo mes susitikome praėjusiais metais ketvirtfinalyje. Taigi kai dvi komandos iš praėjusių metų stipriausio aštuoneto žaidžia vienoje grupėje, būna labai labai sunku. Gelzenkircheno "Schalke" praeitame sezone iki paskutinės savaitės buvo pretendentai laimėti Bundesligą, todėl jie turi stiprią komandą. Žinau, kad kai ši ekipa žaidžia namuose, jų nuostabus stadionas būna kaip tvirtovė. Ten yra labai sunku žaisti. Na, o "Rosenborg" yra tipiška Norvegijos komanda, neturinti daug atsakomybės. Taip yra todėl, kad jie yra autsaideriai, bet mano nuomone juos nugalėti taip pat nebus lengva.

Kaip svarbu bus Jums sugrįžti į Gelzenkircheną, kur Jūsų vadovaujama "Porto" ekipa laimėjo Čempionų Lygos auksą?

Nuo tada, kai su "Porto" laimėjau UEFA Čempionų Lygą šiame Vokietijos mieste buvau kartą – praėjusiais metais stebėjau "Schalke" ir Brėmeno "Werder" akistatą, kadangi po kelių savaičių mes turėjome žaisti prieš "Werder". Negaliu paneigti, jog būti ten man buvo labai emocionalu kaip žiūrovui. Sugrįžti ten vėl, galbūt į tą patį persirengimo kambarį, tunelį, spaudos konferencijos salę, suoliuką ir stadioną – iš tikrųjų, turėsiu geriausius atsiminimus mano trenerio karjeroje.

Per pastaruosius trejus metus Jūs du kartus nuvedėte "Chelsea" iki pusfinalio. Ar Jums tai nesuteikia daugiau ryžto tą patį pakartoti ir vėl savo rankose laikyti Čempionų Lygos taurę?

Arsene`as Wengeras praėjusiais metais išvydęs stipriausias 16 komandų, kurios laukė savo varžovų, sakė: "Bet kurios iš šių 16 ekipų gali tapti čempionais". Ir aš manau, kad jis buvo absoliučiai teisus. Šį sezoną bus lygiai toks pats vaizdas. Daugelis klubų nori tai padaryti, daugelis klubų gali tai padaryti. Daugelis klubų turi potencialo tą padaryti. Vadovaudamas "Chelsea" ekipai du kartus pralaimėjau pusfinalyje, bet tais metais, kai treniravau "Porto", "Chelsea", kuriems vadovavo Claudio Ranieri, taip pat buvo iškritę pusfinalio barjere. Taigi "Chelsea" per paskutinius ketverius metus tris kartus pabuvojo tarp stipriausių keturių komandų, ir tai parodo, kur klubas šiuo metu yra - jam reikia žengti paskutinį žingsnį Čempionų Lygos finalo link. Laimėję visus turnyrus Anglijos futbole jie nori atlikti tą žingsnį

Šis sezonas su "Chelsea" Jums yra jau ketvirtasis. Ar Jūs esate geriau negu bet kada pasiruošęs šiemet užkariauti UEFA Čempionų Lygą?

Ne, aš taip nesijaučiu. Bet taip pat ir kitaip negalvoju. Manau, kad "Chelsea" sezono pradžioje yra stiprus klubas, siekiantis laimėti visas varžybas, bet mąstant realiai, reikia suprasti, kad šiuolaikiniame futbole neįmanoma laimėti visko. Tai padaryti yra labai labai sunku. Ir būtent Čempionų Lygoje, kai patenki į atkrintamąsias varžybas. Viską nulemia nedidelės detalės. Galiu tai pasakyti, nes buvau trijuose pusfinaliuose. Su "Porto", kai laimėjome bendru rezultatu 1-0 (prieš La Korunijos "Deportivo" – red.past.). Pirmą kartą su "Chelsea" mes pralaimėjome vieno įvarčio persvara, bet kokio įvarčio! (kalbama apie buvusio "Liverpool" saugo Luiso Garcia pelnytą įvartį – red. past.). Praėjusiame sezone po 11 metrų baudinių serijos taip pat iškritome pusfinalyje. Taigi lemia smulkmena, detalė, ir laimėti yra labai sunku.

Kalbant apie "Porto"... Su jais Jūs 2003 metais laimėjote UEFA Taurę. Grįžus keletą metų atgal, kokius prisiminimus Jums sukelia tas mačas?

Čempionų Lyga yra Čempionų Lyga, ji reiškia daugiau negu UEFA Taurė, ir laimėti šį turnyrą turbūt man buvo geriausia diena mano futbolo karjeroje. Bet kaip futbolo rungtynės turiu pasakyti, kad Sevilijoje vykęs mačas tarp "Porto" ir Glazgo "Celtic" buvo pats įdomiausias kuriame man teko pabuvoti. Tai buvo nerealios rungtynės. Mačiau vartininką Vitorą Baia, kuris po paskutinių savo karjeroje rungtynių sakė tą patį Portugalijos televizijai. Jis teigė, kad tai buvo pačios emocionaliausios rungtynės jo karjeroje ir dėl to aš jam pritariu. Kiekvieną kartą kai matau buvusį "Celtic" trenerį Martiną O‘Neillą aš prisimenu, kad tą dieną man nusišypsojo laimė. Neįtikėtinas mačas.