R.Beniušis: "Kovoti galime su visais" © Eurofootball.lt
Čempionų lygos pirmojo etapo atsakomųjų rungtynių su Podgoricos "Zeta" išvakarėse "Kauno" kapitonas puolėjas %p02643 mielai sutiko duoti išskirtinį interviu EuroFootball.lt portalui bei pasidalinti mintimis apie savo karjerą, žaidimą Kaune, ateitį, rinktinę ir apskritai apie futbolą. Pateikiame interviu su šį sezoną 17 įvarčių įmušusiu rezultatyviausiu "A lygos" žaidėju.

- Apibūdinkite save kaip futbolininką, kokios Jūsų stipriosios, kokios silpnosios pusės?
- Turbūt turiu neblogą įvarčių uoslę, gan neblogai žaidžiu galva, turiu ir greičio. Nesu itin techniškas žaidėjas. Šiaip visi mane apibūdina kaip galingą, tvirtą, gerai žaidžiantį galva, puolėją. Tokie mano privalumai.

- Gal turite savo žaidėjo idealą, žaidėją, į kurį norėtumėte būti panašus?
- Ypatingai nesimpatizuoju tokiems brazilams kaip Ronaldo, Ronaldinho. Asmeniškai man labai patinka Andrejus Ševčenka. Dabar jis kiek "apmiręs", bet kaip žaidėjas, asmenybė, man jis labai patinka. Kadaise taip pat imponavo Rivaldo žaidimas.

- Esate patyręs futbolininkas, rungtyniavote Lietuvoje, Norvegijoje, Rusijoje. Papasakokite apie savo patirtį užsienio klubuose, kaip Jums ten klostėsi karjera?
- Na, tiesa sakant nelabai aš ten žaidžiau. Tai buvo skolinimas. Tiesa, Norvegijoje šiek tiek žaidžiau, bet nieko labai daug negaliu papasakoti, buvau ten trumpai. Ten, palyginus su Lietuva, lygis aukštesnis.

- Šis sezonas "Kaunui" toli gražu ne toks sėkmingas kaip pernai. Ar tai dėl kelių komandą palikusių lyderių, gal dėl pakilusio čempionato lygio, gal yra dar ir kitų priežasčių?
- Pagrindines priežastis išvardinote. Mus paliko 7 ar 8 žaidėjai, pagrindas, jų vietą užėmė jaunimas. Dažnai keičiasi žaidėjai, treneriai, tai nėra gerai. Tai nepadeda ir susižaidimui. Tuo tarpu kiti klubai sustiprėjo, prisipirko daug pajėgių žaidėjų iš užsienio. Visi dabar turi nemažai pinigų.

- Kaip vertinate "Kauno" galimybes pasiekti teigiamą rezultatą antradienį, kai žaisite Čempionų lygos kvalifikacines varžybas prieš Juodkalnijos čempionus Podgoricos "Zeta"?
- Mūsų galimybes vertinu gerai. Dar Podgoricoje parodėme, kad tikrai nesame prastesni, iki pašalinimo nenusileidome varžovams niekuo. Tikrai, mūsų pergalė rezultatu 2-0 yra reali, toks rezultatas mums pasiekiamas.

- Jei įveiksite Juodkalnijos klubą, sekančiame etape susitiksite su Glazgo "Rangers". Ar tai įkandamas varžovas "Kaunui"?
- Ar "Rangers" įveikiamas "Kaunui"? Taip. Futbolas yra toks nenuspėjamas dalykas. Kaip sakoma, kamuolys apvalus. Tai iš dalies loterija. Manau, jog tikrai galime įveikti "Rangers". Niekas negali mūsų nurašyti. Mes mokame žaisti ir daug kam tai įrodėm. Lietuviai jau įrodė, kad moka žaisti ne vien krepšinį. Kovoti galime su visais.

- Kuris iš praleistų sezonų "Kauno" klube Jums pats įsimintiniausias, suteikęs daugiausia malonių emocijų?
- Pirmas sezonas 2003 metais, kai perėjau iš "Atlanto". Buvo didelis įspūdis pirmą kartą tapti šalies čempionu. Tada tapau ir rezultatyviausiu žaidėju, jaučiausi daug prisidėjęs prie komandos sėkmės. Neblogas ir šiemetinis sezonas, nors mes kaip komanda ir nelabai blizgame.

- Po Čempionų lygos atrankos varžybų turbūt pereisite į Edinburgo "Hearts". Ar negaila palikti komandą, kovojančią dėl čempionų titulo, taip pat užleisti rezultatyviausiojo titulą kitam žaidėjui?
- Visų pirma, dar nėra galutinai aišku, ar aš sekantį sezoną žaisiu už "Hearts". Tiesiog kalbėjau su Vladimiru Romanovu, ir jis sakė, kad aš ten žaisiu. Bet kol kas tai tik žodžiai.

Tai, kad manimi pasitiki, man labai džiugu. "Hearts" suteiktų man naujų iššūkių. Norisi pasiekti gyvenime daugiau, laikas bėga. Įdomu būtų išbandyti jėgas kiek aukštesniame lygmenyje, škotų lygoje. Tačiau dar nėra suderintas mano uždarbis, kiti formalumai, nėra parašų. Viskas dar tikrai nėra 100 procentų aišku.

Dėl to rezultatyviausiojo titulo, tai nesu aš toks savanaudis, kad viskas tik man ir man. Tegu tą titulą pasiima kitas žaidėjas.

- Ar turėjote pasiūlymų ir iš kitų klubų?
- Tiesioginio kontakto su manimi ar klubo vadovybe dėl manęs niekas neturėjo. Tiesa, buvo taip, kad apie mano paslaugas klausė per draugus. Girdėjau, kad domėjosi Azerbaidžano ar Uzbekistano, Lenkijos aukščiausios lygos klubai. Bet tai tik nuogirdos. Be to, už manęs stovi klubas. Aš nemanau, kad mane dabar galėtų kas nors išpirkti, tai sudėtinga.

- Edinburge Jums neturėtų būti sunku apsiprasti, ten daug veidų, pažįstamų dar iš žaidimo Kaune. Kiek svarbus Jums šis faktas?
- Aš ir šiaip nebijau vienas kur nors važiuoti, turiu patirties. Kai žaidžiau užsienyje, važinėdavau į peržiūras. Tuo tarpu Edinburge būtų labai daug draugų, su kuriais žaidžiau kartu ne vieną sezoną, atvykčiau kaip savas. Su tais žaidėjais jau esame radę bendrą kalbą tiek aikštėje, tiek už jos ribų. Žinoma, būtų mažiau sunkumų. Kai nuvažiuodavau į kitą šalį rungtyniauti, jausdavau diskomfortą. Dabar jausčiausi jaukiau.

- Kokie asmeniniai Jūsų tikslai kitam sezonui?
- Sunku pasakyti, kadangi tiksliai dar nežinau kur būsiu, ką kitą sezoną darysiu. Jei pereičiau į "Hearts", tiesiog tikiuosi parodyti viską, ką galiu, o tada pažiūrėsime. Kaip sakiau, dar tiksliai nežinau ar ten žaisiu, konkrečiai niekas nenuspręsta. Tikiuosi parodyti ką galiu, o tada žiūrėsime - ar pratęsiu sutartį, ar grįšiu į Kauną. Viską lems mano galimybės.

- Po ilgokos pertraukos vėl žaidėte oficialiose rungtynėse už Lietuvos rinktinę. Po keitimo pasirodėte prieš Farerų salas, Prancūziją, rungtyniavote visas 90 minučių prieš Gruziją. Kaip vertinate savo pasirodymą?
- Ne taip ilgai ir nežaidžiau. Sąrašuose buvau visą laiką, tiesiog kiti puolėjai mane išstumdavo iš pagrindinės sudėties. Labai džiugu, kad mane vertina, manęs nepamiršta treneris Algimantas Liubinskas. Sugebėjau nukonkuruoti Edgarą Jankauską, Robertą Poškų. Vis tik tenka pripažinti, kad esu kiek žemesnio lygio žaidėjas nei jie, nors nežinau, galbūt jau ir priaugau jų lygį. Aš stebuklų neparodžiau, gal nesužaidžiau kaip galiu, neatsiskleidžiau iki galo. Galėjau ir geriau pasirodyti. Bet trenerio pasitikėjimas mano galimybėmis labai pamalonina. Džiaugiuosi tuo.

- Ką Jums reiškia atstovauti savo šaliai?
- Man tai labai didelė garbė. Kitas galbūt kuo nors skundžiasi, jo kas nors netenkina. Aš negalvoju ar žaisti ar nežaisti, savo principus rodyti ar nerodyti. Man žaidimas rinktinėje didelė garbė ir labai malonu. Aš visada pasiryžęs žaisti už rinktinę. Be to, malonu susitikti su draugais rinktinėje.

- Svajonė, kurią norėtumėte įgyvendinti futbolo aikštėje?
- Kažkada turėjau tokį įdomų pamąstymą, kad norėčiau įmušti "stebuklingą" įvartį. Šiaip mano įvarčiai nėra tokie labai jau gražūs, kad, pavyzdžiui, iš 16 metrų pataikyčiau į "devyniukę". Yra buvę gan gražių įvarčių, bet jų nelabai daug, tai dažniausiai atakos užbaigimai. Tiesiog svajoju "netyčia" įmušti labai gražų įvartį (juokiasi). Tokia mano svajonė.

- Ko palinkėtumėte EuroFootball.lt skaitytojams?
- Lankausi futbolo portaluose ir jūsų puslapis vienas mano mėgstamiausių: operatyvus, išsamus. Tai vertinu ir tai man patinka. Eikite tuo pačiu keliu ir būsite pirmi.