Tribūna: J.Saviola - meilė be atsako © Eurofootball.lt
Skyrelyje "Tribūna" spausdiname EuroFootball.lt lankytojo Daliaus straipsnį apie "Barcelona" klubo puolėją Javierą Saviolą - argentiniečio karjerą komandoje pradžią, išvykimą, sugrįžimą, ir galų gale apmaudų atsisveikinimą.

Vienintelis geras Gaspardo pirkinys

"Barcelona" sirgaliai nenoriai prisimena "Asilo Gaspardo" prezidentavimą. Pakeitęs "Barcelona" prezidento poste "Imperatorių Nunezą" (pastarojo laikais Johano Cruyffo vadovaujama "Barca" laimėjo visus įmanomus Ispanijos ir Europos trofėjus bei tapo vienu iš galingiausių ir turtingiausių pasaulio klubų) Gaspardas nustekeno klubą. 2000 metais, jo prezidentavimo pradžioje, Figo už 52 mln. dolerių perėjo į "Real", o Gaspardas, norėdamas, kad sirgaliai kuo greičiau pamirštų šį spjūvį, pradėjo supirkinėti žaidėjus, neskaičiuodamas pinigų.

Už 45 mln. buvo nupirkti Marcas Overmarsas ir Emanuelis Petit, už 20 mln. – daug žadantis "Valencia" saugas Gerardas Lopezas. 17 mln. nepagailėta už brazilą Geovanni. O kur dar Bonano, Christinavalis, Rustu, Rochembackas, Mendieta, Riquelme, Sorinas (kas juos prisimena "Barcoje"? Kur visa "olandų kolonija" su Cocu, Reizigeriu, Kluivertu, Zendenu... Galėjo būti puiki komanda, nes kartus su jais žaidė Luisas Enrique, Rivaldo, Abelardo, Guardiola...

Vienintelis sėkmingas "Asilo Gaspardo" pirkinys – rekordinė 25 mln. dolerių suma už jauną, vos 19 metų turintį Argentinos "River Plate" puolėją Javierą Pedro Saviolą.

Būdamas vos 18 metų Saviola tapo U-20 pasaulio čempionu, kartu laimėdamas ir rezultatyviausio puolėjo bei geriausio čempionato žaidėjo prizus. Argentinos čempionate 2000/01 metų sezone įmušęs 24 įvarčius "naujasis Maradona" tapo geidžiamu Europos klubų pirkiniu. Mūšį dėl Saviolos laimėjo Barca. Jau pirmame sezone Saviola, arba, kaip Camp Nou sirgaliai jį meiliai vadina, "El Pibito" ("Triušiukas"), nepaisant to, kad dėl vietos aikštėje konkuravo su Kluivertu, Rivaldo, įmušė 21 įvartį. Ypač svarbus buvo jo įvartis Čempionų lygos ketvirtfinalyje, leidęs Barcai patekti į pusfinalį...

Atrodė, Barselonoje sužibo nauja žvaigždė. Tačiau 2002 m. į komandą sugrįžta Luisas van Gaalis. Saviola ilgam sėda ant suoliuko. Ne vienas – principingasis olandas žaisti neleidžia ir savo nuomonę turintiems Sorinui, Riquelme, komandą palieka Abelardo ir Sergi. Tačiau "Triušiukas" stengiasi išnaudoti visus jam suteikiamus šansus: išleistas vos per keletą rungtynių, jis vis tik įmuša du įvarčius. Atsistatydinus olandui naujasis "Barcos" treneris patiki Saviolai pagrindinio puolėjo vietą, ir mažasis argentinietis atsilygina – per likusius 17 susitikimų jis įmuša 11 įvarčių Lygoje ir 7 – Čempionų lygoje (kažkur girdėta, ar ne? Istorija mėgsta kartotis...).

Laportos "Barcai" "Triušiukas" nereikalingas

2003 m. vasarą prezidentu tampa Laporta, jis pasikviečia Franką Rijkaardą. Dar tik ruošdamas būsimosios "Samba Team" apmatus, Rijkaardas leidžia Saviolai nemažai žaisti. 14 "Triušiuko" įvarčių leido Barcai užimti vietą kito sezono "Čempionų lygoje". Pats Saviola sezono nebaigia, nes skuba padėti rinktinei Argentinai žaisti"Copa America" turnyre. Vos baigęs ten, Saviola skrenda į Europą – Atėnų Olimpiadoje jis tampa čempionu (įmušdamas finale "auksinį" įvartį). Galbūt ši sėkminga titulų, bet galutinai žaidėją išsekinusi vasara su olimpine bei vyrų rinktinėmis Saviolą ir sužlugdė...

"Barcoje" prasideda permainos. Rijkaardas renka naujus žaidėjus. Jam nereikia pervargusio, dvi vasaras iš eilės poilsio neturėjusio Saviolos. Tuo labiau, kad žinodami apie finansinę krizę visi "Barcos" žaidėjai sutiko net iki 70 procentų susimažinti atlyginimus. To padaryti nenorėjo tik du – "Barcos" žvaigždė Kluivertas ir viso pasaulio klubų taikiklyje atsidūręs 22 metų, bet jau patyręs goleodoras Javieras Saviola.

Rijkaardas, puolime matydamas Ronaldinho, Eto‘o ir Giuly, tiesiai šviesiai pasako, kad Saviolai komandoje vietos nėra, tačiau anot trenerio, "Saviola – per daug geras žaidėjas, kad sėdėtų ant suoliuko". Dar skaudžiau, kad treneris demonstratyviai atsarginio puolėjo vietą rezervuoja ne jam, o 12 metų vyresniam veteranui Larssonui. Ir niekam nerūpi, kad Saviola, kartu su Ronaldinho įmušę 29 įvarčius, debiutiniame Rijkaardui sezone išgelbėjo trenerio kailį, pakėlė "Barcą" iki antros vietos Ispanijoje ir užsitikrino vietą Čempionų lygoje...

"Triušiukas" nenori būti parduotas, jis tikisi kad sugrįš į gimtuoju tapusį Camp Nou, pas jį mylinčius cules. Tad randamas kompromisas: "Barca" jį išnuomoja "AS Monaco", moka dalį jo atlyginimo. Prancūzijoje Saviola įmuša 17 įvarčių, tačiau ir po metų jam vietos "Barcoje" neatsiranda... "Barca" 2005/06 metų sezone viena po kitos renka taures, o Saviola, paskolintas "Sevilla", tiesa, laimi UEFA taurę, tačiau nors ir įmušęs 20 įvarčių, jau sezono viduryje dėl traumų netenka vietos seviliječių startinėje sudėtyje.

Laimėta kova dėl vietos

Praėjusių metų vasarą "Barcą" palieka Paryžiaus finalo didvyris Henrikas Larssonas (vis tik Rijkaardas atspėjo, pirmenybę suteikdamas patyrusiam švedui, o ne jaunam argentiniečiui). Pagal dar metus galiojantį kontraktą Saviola grįžta į Kataloniją, ir tikisi užimti švedo vietą. Klubo vadovybė Saviolą sutinka šaltai: "Deja, tavo paslaugos mums nereikalingos. Tavimi domisi daug klubų. Va, sąrašėlis, rinkis kurį nori. Mes ne tik neprieštaraujame, mes džiaugsimės, jei tu pagaliau mus paliksi".

Bet Saviola užsispyręs: net ir žinodamas, kad "Barca" nusipirko Gudjohnseną, pareiškia, kad mėgins darbu ir žaidimu iškovoti trenerio pasitikėjimą bei vietą aikštėje. Jis pasirenka riziką ir pavojų prasėdėti visus metus ant suoliuko, nei viliojančius kitų klubų kontraktus. Klubo sirgaliai ploja Saviolai už ryžtą. Jie įsitikino, kad "Triušiukui" klubas svarbiau už pinigus... O kuo atsako klubas? Ogi nepasitikėjimu. Jis tampa vos šeštuoju puolėju, "rangų lentelėje" lenkdamas nebent Ezquerro. Saviola netgi neregistruojamas Čempionų lygos paraiškoje...

Į aikštę naujame sezone, nors žaidimas ir nesiklijuoja, nors "Barca" patiria apmaudžius pralaimėjimus, leidžiamas Gudjohnsenas, sirgalių netrukus taikliai pramintas "Woodjohnsen" (Medinuku). Tačiau likimas vėl palankus Saviolai. Traumas rudenį vienas po kito gauna puolimo lyderiai Eto‘o ir Messi. Visi mato, kad "Gudja" ir Giuly jų pakeisti negali. Kad ir grieždamas dantimis, Rijkaardas rungtynių pabaigoje taisyti padėties aikštėje leidžia Saviolą. Ir mažasis argentinietis gelbsti rungtynes vienas po kitų. Jis muša įvarčius, vos tik išleistas į aikštę... o kitas rungtynes ir vėl pradeda nuo suoliuko, žiūrėdamas kaip aikštėje vargsta islandas...

Iš pradžių leidžiamas žaisti tik Ispanijos Karaliaus taurės (Copa del Rey) varžybose, jis stebina rezultatyvumu: 1/8 su "Badalona" 2 įvarčiai, 1/4 su "Alaves" - 2 ir po savaitės dar 3 įvarčiai. Žiemą, kai 20 įvarčių įmušęs Ronaldinho nuvargsta, Saviola perima goleodoro naštą ir įmuša 5 įvarčius.

Visagalė statistika, vasario mėnesį paskaičiavusi visų septynių "Barcos" puolėjų praleistas aikštėje minutes ir per jas pelnomus įvarčius, rodo, kad Saviola muša dvigubai dažniau, nei išgirtasis Ronaldinho, Eto‘o prieš traumą ar Messi. Jau nekalbant apie sezono nusivylimą "Gudją", nustojusį bėgioti Giuly ir visų pamirštą Ezquerro.

"Barcos" sirgaliai stovėdami ploja, kai Saviola išeina arba palieka stadioną. Net Rijkaardas pareiškia, kad norėtų kitą sezoną matyti Saviolą komandoje.

Už atsidavimą blaugranai – patyčios ir žeminimai.
Saviola jau nuo Naujų metų gali kaip laisvas agentas ieškoti naujo klubo. Už dyką ateisiantis puolėjas domina daug Europos klubų. Saviolos agentas sako, kad ant jo stalo – keliolika gerų pasiūlymų Saviolai. Tačiau Triušiukas laukia, tikėdamasis "Barcos" pasiūlymo.

O ką klubas? "Chunta directiva" visiškai nepatinka sirgalių ovacijos Saviolai. Klubas tyli... ir vieną po kitos "nutekina: spaudai informacijas apie ieškomus naujus puolėjus: Henry, Palacio, Huntelaaras, Trezeguet, Žigičius, Milito ir t.t. Pagaliau už savo azartą, meilę klubui ir vargą aikštėje Saviola sulaukia atlygio: klubo vadovybė, neatlaikiusi sirgalių spaudimo, grieždama dantimis iš bejėgiško pykčio jam pasiūlo kontraktą.

Tiksliau – smūgį šlapiu skuduru per veidą: "Triušiukui" pagal naują kontraktą siūlomas perpus mažesnis 2,5 mln. eurų atlyginimas. Saviolos agentas tikisi, kad prasidės derybos ir sumą bus galima padidinti, tačiau sporto direktorius Txiki Beguiristainas, vos tik išgirdęs pirmąjį neigiamą atsiliepimą, net šokinėja iš džiaugsmo: "Na ką? – Visi matėte? Mes pasiūlėm naują kontraktą, o godusis Saviola atsisakė žaisti už Barcą... Tegul ieškosi kito klubo".

Ir tai dar nebuvo paskutinis smūgis Saviolai. "Daugiau nei klubas" net nesuteikė šanso Saviolai atsisveikinti su sirgaliais. Paskutinėse namų rungtynėse su Espanyol "El Pibito" net nebuvo įtrauktas į komandos paraišką... Mottai, Ezquerro, Oleguerui vietos atsirado, o Saviolai – ne. O gal kaip tik šiose rungtynėse, kai Messi įmušė įvartį ranka, o 89 minutę buvo apmaudžiai prarastas Ispanijos čempionų titulas, kaip tik ir pritrūko Saviolos azarto, jo pastangų paskutinį kartą gerai pasirodyti vilkint blaugraną?

Ne taip atsisveikinama su žaidėjais, 6 metus atidavusiais komandai. Ne taip palydimi puolėjai, įmušę 72 įvarčius ir tapę klubo istorijos dalimi. Viliojamas kitų klubų, skaitydamas puikias kontraktų sąlygas, Saviola iki paskutinės minutės tikėjosi susieti likimą su "Barca". Klubui, tiksliau, jo vadovybei, o ne sirgaliams, "Triušiuko" nereikia.

Bet rezultatyvaus, tik 26 metų patyrusio puolėjo reikia kitiems. Ar nepasikartos "Real" istorija, kai klubą bausdavo Morientesas ir Eto‘o? Pamatysime. Guodžia tik tai, kad Saviola, viliojamas į Madridą milijoniniu kontraktu, pareiškė, jog tiek metų praleidęs Barselonoje, jis nenori išduoti draugų ir jį mylėjusių "Barcos" sirgalių, paniekindamas šią meilę ir pereidamas į pikčiausių priešų stovyklą.

Kodėl?

Prisipažinsiu, nuolat mąstau, kodėl Saviola taip ir neprigijo "Barcoje". Pateikiama nemažai argumentų, tad pabandysiu juos sugrupuoti ir atsakyti:

1. "Argentiniečiai tradiciškai neprigija Katalonijoje". Maradonos, Riquelme, Maxi ir kitų šios šalies atstovų pavyzdžiai tai patvirtina". Taip, bet Messi ir to paties Saviolos pavyzdys liudija ką kita. Tuo labiau, kad ir dabar "Barcos" skautų akys nukreiptos į Argentiną, kur žaidžia Palacio, kur buvo be rezultatų varžomasi su "Real" dėl Gago ir Higuaino.

2. "Frankas Rijkaardas nemėgsta mažų puolėjų, o 169 cm ūgio Saviola negali grumtis baudos aikštelėje". Kaip tik mažiukai Giuly, Messi, Iniesta, Xavi ir Deco puikiai papildo kiek augesnius Ronaldinho ir Eto‘o. Be to, kaip tik Saviola šiemet įrodė, kad baudos aikštelėje mušant įvarčius svarbu – ne "ūgis, o smūgis", na ir, žinoma, technika, greitis bei įvarčio uoslė. O iš Triušiuko šių dalykų neatimsi.

3. "Saviola nelabai rezultatyvus, be to, praleidžia per daug progų". Būdamas 19 metų nepatyręs puolėjas – galbūt. Tačiau šiemet jis Barcoje bene žiauriausiai bausdavo varžovų gynėjus ir vartininkus, suteikusius jam bent mažiausią šansą smūgiuoti į vartus.

4. "Turint tokius talentingus puolėjus kaip Eto'o, Ronaldinho ir Messi, Saviolai "Barcoje" nėra vietos". Tačiau per tuo 6 metus kol galiojo Saviolos kontraktas "Barcoje" buvo įsigijami Ezquerro, Giuly, Maxi Lopezas, Gudjohnsenas, Larssonas – ar Saviola blogesnis nors už vieną iš jų?

5. "Saviola per daug godus". Gaspardo laikais gavęs 5 mln. eurų kontraktą jis norėjo išsaugoti tokį didelį atlyginimą, todėl nenorėjo keisti sutarties. Per tuos 6 metus daug kas pasikeitė. Tie 5 mln. per metus jau nieko nestebina ir tai – vidutinis Barcos žaidėjo atlyginimas. O kad Saviola nori žaisti "Barcoje", o ne laukia didesnių kontraktų, jis įrodė pats, vieną po kito atmetinėdamas pelningus kitų klubų pasiūlymus ir vis tikėdamasis likti Camp Nou.

6. "Saviola – vienintelis vykęs Gaspardo pirkinys". Ambicingasis "El Prezidente" Juanas Laporta, kuris didžiuojasi pats sukūręs dabartinę Barcą, visai nenori, kad sėkmingai Barcoje žaidžiantis Saviola primintų, jog jo pirmtakas Gaspardas buvo ne tik "Asilas", bet ir nuveikė kažką naudinga klubo labui... Aš linkstu manyti, kad kaip tik čia ir slypi atsakymas, kodėl Saviolos meilė "Barcai" taip ir liko be atsako...

Sėkmės tau, "Triušiuk". Tikiu, kad savo žaidimu įrodysi Txiki, Rijkaardui, o ypač – Laportai jog jie buvo neteisūs ir priversi gailėtis, jog išleido iš klubo aukščiausios prabos puolėją...