Finalo belaukiant. Treneris. Nuo Madrido iki Liverpulio © Eurofootball.lt
Prieš Čempionų lygos finalą EuroFootball.lt siūlo pažvelgti į į antrą Čempionų lygos finalą per tris metus "Liverpool" komandą atvedusio vieno iš keturių garsiausių Anglijos ir pasaulio trenerio Rafaelio Benitezo kelią šlovės link.

Gyvenimas iki didžiojo futbolo

Rafaelis gimė Madride, viešbučio savininko ir seselės šeimoje, 1960 metais. Jis yra antras vaikas trijų vaikų šeimoje, turi vyresnį brolį Francisco ir seserį Rosario, kurių vardai tokie patys, kaip ir abiejų tėvų. Šeimos nevienijo palaikomas futbolo klubas: motina buvo už Madrido "Real", o tėvas palaikė "Atletico". Dvylikos metų Rafaelis įstojo į "Real" cantera - jaunimo futbolo mokyklą. Jau būdamas trylikos metų Rafa parodė savo kaip trenerio potencialą, kai pradėjo treneruoti vaikų futbolo komandą.

Žaidėjo karjera

Rafa kaip žaidėjas karjeros pradžioje ypatingu talentu nepasižymėjo, tiesa, verta paminėti, kad tarp jo draugų mokykloje ir jos komandoje buvo Ricardo Gallego, žaidėjas, ateityje kurį laiką atstovavęs Madrido "Real" ir žaidęs už Ispanijos rinktinę 1984 ir 1988 metų Europos čempionatuose bei 1986 metų Pasaulio čempionate. Benitezas žaidė saugo pozicijoje ir iš pradžių atstovavo rezervinę "Real" komandą trečiojoje Ispanijos lygoje ir "Castilla CF" antrojoje. 1979 m. Rafa buvo paimtas į Ispanijos studentų rinktinę Pasaulio studentų žaidynėse Meksike ir pirmosiose rungtynėse įmušė vienuolikos metrų baudinį prieš Kubą mače, kurį Ispanija laimėjo 4-0. Kitose rungtynėse prieš Kanadą, kurios baigėsi be įvarčių, Rafa gavo traumą, dėl kurios aikštę jis turėjo apleisti visiems metams, traumą, kuri ko gero sutrukdė tapti jam aukščiausiosios lygos žaidėju. Atsigavęs jis buvo pakviestas į "AD Parla" komandą ketvirtajame pagal pajėgumą Ispanijos divizione ir jai Rafa padėjo pakilti į aukštesnę lygą. Taip pat jis sužaidė dar tris rungtynes už Ispanijos studentų rinktinę. 1985 metais jis pasirašė sutartį su trečiosios Ispanijos lygos "Linares CF" klubu. Toje komandoje jo statusas buvo kitoks nei "AD Parla" komandoje – dabar Rafaelis buvo žaidėjas-treneris asistentas. Rafą dažnai kamavo traumos, dėl to jis praleido beveik visą 1985/86 metų sezoną, o po jo jis galutinai pasitraukė iš futbolo kaip žaidėjas, būdamas vos 25 metų.

Madrido "Real"

1986 metais Rafaelis perėjo į Madrido "Real" komandą, tik šįkart jis papildė nebe žaidėjų, o trenerių gretas. 1986 – 1995 metais būsimasis Valencia ir Liverpool treneris praleido Real'e. Nuo 1986 iki 1990 metų Rafa su įvairiomis rezervinėmis Real komandomis savo čempionatus laimėjo tris kartus. 1989 m. gavo trenerio licenziją. 1991 m. jis perėmė "Real" U-19 komandą, su kuria laimėjo Ispanijos U-19 taurę 1991 ir 1993, abu kartus finale įveikdamas "Barcelona", dar kartą nacionalinį U-19 čempionatą 1993 metais. Po sėkmingo trenerio darbo U-19 komandoje jis 92/93 metų sezone paskiriamas treneriu asistentu į antrąją "Real" komandą, o 93/94 metais joje jau dirbo kaip vyriausiasis treneris. Tuo metu Madrido "Real" komanda žaidė Ispanijos Segunda lygoje. 1994 m. kovą jis tapo Vicente Del Bosque treneriu asistentu pirmojoje Real sudėtyje, bet 94/95 metų sezone jis vėl buvo grąžintas prie B komandos vairo.

Vyriausiasis treneris

1995 m. Rafa buvo pakviestas dirbti vyriausiuoju Primera diviziono "Real Valladolid" klubo treneriu. Debiutas buvo daugiau nei nesėkmingas - per 23 rungtynes, kuriose Rafa vadovavo komandai, ši tesugebėjo laimėti du kartus per 23 rungtynes. Po dvidešimt trečiųjų jis buvo atleistas.

Kita stotelė - Pamplonos "Osasuna" (į ją Rafa atėjo 1996 m.), tuo metu žaidusi Segunda divizione. Devynerios rungtynės, viena pergalė ir Rafa vėl turėjo ieškotis naujo darbo.

Vyriausiojo trenerio karjeros pradžia pagrindinėse komandose buvo tiesiog katastrofiška, bet Benitezui vyriausiojo trenerio postą vis dėlto pasiūlė dar viena Segunda diviziono komanda: "Extremadura". Ir nepasigailėjo. Šį kartą Rafos auklėtiniams pavyko nepadaryti dar vieno nusivylimo treneriui. "Extremadura" laimėjo 23 rungtynes iš 42, užėmė antrąją vietą lygoje ir pakilo į "La Liga". Ši komanda aukščiausioje lygoje išliko tik vieną sezoną. 1999 m. "Extremadura" užėmė 17 vietą ir pralaimėjo atkrintamąsias rungtynes "Villareal" klubui.

Po sezono, kai jo komanda iškrito iš "La Liga", Benitezas metus studijavo "Manchester United", "Arsenal" stovyklose ir Italijoje, dirbo komentatoriumi Eurosport, Marca, El Mundo, taip pat vietinėje Madrido televizijoje. 2000 metų sezono pradžioje ėmėsi vadovauti "CD Tenerife" komandai, žaidusiai Segund'oje. I šią komandą Rafa pasikvietė dabar neblogai mums žinomus futbolininkus: Luisą Garcia, Curro Torresą ir Mista. Kaip paaiškėjo vėliau, tai buvo paskutinis Benitezo sezonas ligi šiol ne aukščiausioje lygoje. "Tenerife" sezoną baigė tarp trijų viršutinių komandų turnyrinėje lentelėje, pakilo į aukštesnę lygą, o Rafaelis Benitezas tapo vyriausiuoju "Valencia" klubo treneriu.

"Valencia"

Valensijos klube Rafa pakeitė Hectorą Cuperą. Kovoje dėl posto Rafa aplenkė puikiai žinomus trenerius: Luisą Aragonesą, Javierą Irrureta, ir Mané ir buvo nuvertintas visų trijų, tačiau klubo direktorius Javieras Subiratsas suprato Benitezo trenerio galimybes ir pasirinko būtent jį. Rafa pateisino pasitikėjimą. Nepaisant Gaizka Mendieta ir Claudio Lopezo netekčių, Rafa paveldėjo komandą su potencialu. Santiago Canizaresas, Roberto Ayala, Rubenas Baraja, Pablo Aimaras buvo pagrindiniai neblogai sukomplektuotos komandos ramsčiai. Į šią komandą Rafa pakvietė du buvusius savo auklėtinius: Mista, tapusį vienu rezultatyviausių klubo žaidėjų, ir Curro Torresą, kurio žaidimas pasirodė pakankamai geras Ispanijos rinktinės vyriausiajam treneriui Jose Antonio Camacho, kad Torresas galėtų atstovauti Ispanijai 2002 metų Pasaulio futbolo čempionate.

"Valencia" klube Benitezas propogavo labiau atakuojantį žaidimo stilių. Ši taktika nuvedė Benitezo komandą iki pirmojo "La Liga" čempionų titulo per 31 metus 2002 metais. 2003 metais to pakartoti nepavyko, "La Liga" kovose buvo užimta tik 5 vieta. Tais metais Rafaelis Benitezas išbandė UEFA Čempionų Lygą. Ten "Valencia" iškopė iš grupės, kurioje žaidė kartu su "Liverpool" ir pasiekė ketvirtfinalį.

2004 metų sezonas buvo daug sėkmingesnis už 2003, apskritai, tai buvo pats sėkmingiausias Rafos sezonas iki tol. "Valencia" laimėjo UEFA taurę, o kartu ir Ispanijos čempionatą, aplenkdami garsiausius Ispanijos klubus: "Real" ir "Barcelona".

Po šio sezono Benitezas turėjo pasitraukti iš "Valencia" dėl nesutarimų su klubo valdyba. Išsiskyrė nuomonės dėl žaidėjų, turinčių papildyti komandą.

"Valencia" nebuvo vientintelis klubas, kuriame jis patriukšmavo Europoje. Jo karjeroje dar buvo ir yra "Liverpool".

"Liverpool"

Liverpulio futbolo klubas pasinaudojo nesantaika "Valencia" stovykloje ir prisiviliojo Rafaelį Benitezą. "Liverpool" turėjo panašią problemą į tą, kurią turėjo "Valencia" prieš atvykstant Benitezui: klubas turėjo daug talentingų žaidėjų (Steveną Gerrardą, Michaelą Oweną, Jamie Carragherį, Dietmarą Hamanną, Harry Kewellą ir kitus), bet nežaidė taip, kaip galėtų. Trūko žmogaus, kuris iš sustyguotų komandą ir padarytų iš jos galingai veikiantį mechanizmą. To Benitezas ir atvyko į Angliją.

Rafos sprendimai jo karjeros Anglijoje pradžioje pribloškė šalį. Jis nusprendė parduoti Anglijos rinktinės atakų lyderį Michaelą Oweną Madrido "Real" klubui, o pats užsiprašė milžiniško atlygio. Pardavęs Oweną į "Real", sustiprino komanda keletu žaidėjų iš "La Liga".

Tą sezoną komandai Anglijos lygoje sekėsi prastai: Stevenas Gerrardas, Djibrilis Cisse, Milanas Barošas, Xabi Alonso ir Dietmaras Hamannas didelę dalį sezono praleido dėl traumos ir buvo aplenkti lygoje kitos Liverpulio komandos "Everton".

Čempionų lygoje buvo visiškai kitaip. Komanda 2005 metų Čempionų lygos turnyrą pradėjo neįspūdinga pergale 2-1 prieš austrų Graco "AK" klubą ir buvo minutėmis arti iškritimo iš Čempionų lygos jau grupių etape, bet komandos lyderis Stevenas Gerrardas įmušė įvartį į "Olympiacos" vartus ir padėjo "Liverpool" patekti tarp 16 stipriausių komandų. Po to viskas ėjosi daug geriau. Benitezas su "Liverpool" pradėjo savo kelionę per Europą. Aštuntfinalyje įveikta "Juve", ketvirtfinalyje Leverkuzeno "Bayer", pusfinalyje susigrumta su "Chelsea" kuris buvo įveiktas kontraversiško Luiso Garcia įvarčio dėka.

Ir finalas. "Liverpool' - "Milan. Kas matė pripažins, kad tai vienas geriausių visų laikų mačų. Po pirmo kėlinio atsilikinėdami 3-0 sugebėjo įmušti savo 3 įvarčius per antrąjį kėlinį, o pasibaigus pratęsimams laimėti 11 metrų baudinių seriją. Iki šiol tai įspūdingiausias Benitezo karjeros epizodas. Kažin, ar gali būti įspūdingesnis.

2005/6 metų sezoną Benitezas į komandą atgabeno du puolėjus: Peterį Crouchą, saugą Mohamedą Sissoko, gynėją Danielį Aggerį ir vartininką Pepe Reiną. Lygoje "Liverpool' nenustebino nei gerai, nei blogai, užimdami trečiąją vietą ir užsitikrindami vietą 06/07 metų Čempionų lygoje. Pasirodymas Čempionų lygoje toli gražu nebuvo toks kaip 04/05 metų sezone, nors Rafa dar iki šiol kartoja, kad šių metų "Liverpool" yra stipresnis nei tas, kuris laimėjo Čempionų lygą. Bet FA taurėje "Liverpool" nuėjo ilgą kelią iki finalo, kuriame pašalino "Man Utd" ir "Chelsea", užėmusius aukštesnes vietas lygoje ir intriguojančiame FA taurės finale įveikė "West Ham" po baudinių serijos.

2006/7 metų sezonas prasidėjo "Liverpool" pergale "Community Shield" finale prieš "Chelsea". Prieš tai komanda pasistripino puolimą Dirku Kuytu, Craigu Bellamy, Jermainu Pennantu, Marku Gonzalezu, Fabio Aurelio, dar sausį buvo parduotas Milanas Barošas. Iš šios komandos buvo tikimasi daug, tačiau ji nesugebėjo pasipriešinti "Man Utd" ir "Chelsea", ir Anglijos "Premier" lygoje užėmė trečią vietą, patyrė nesėkmę FA Taurės varžybose.

Tačiau kaip ir prieš du metus, Benitezo vadovaujamai komandai sekėsi Čempionų lygoje, kur ekipa džiugino gerbėjus puikiu žaidimu ir eliminavo "Barcelona" klubą turnyro aštuntfinalyje, ketvirtfinalyje nesunkiai įveikė Eindhoveno "PSV", o atkakliame pusfinalyje palaužė "Chelsea".

Šiek tiek faktų

- - Benitezas tapo pirmuoju "Liverpool" treneriu, kuris sugebėjo į Liverpulį parvežti ir Čemponų lygos taurę, ir Europos Supertaurę. Beje, Benitezo pergalė Europoje su "Liverpool" komandai buvo penktoji, tad po jos "Liverpool" galėjo pasilikti UEFA Čempionų lygos taurę visam laikui.
- Benitezas vykdo griežtą keitimų politiką. Šį sezoną jis pasiekė "Liverpool" rekordą, kai 100 rungtynių paeiliui neišleido į aikštę tos pačios sudėties dvejose rungtynėse iš eilės.
– Rafaelis Benitezas yra šeimos žmogus. Tą jis parodė FA taurės rungtynėse su Arsenalu, dėvėdamas kojines su užrašu "Geriausias tėtis pasaulyje"
– Benitezas savo žmoną Montse vedė 1998 metais. Jie turi dvi dukteris: Claudia, gimusią Madride, ir Agatha, kuri pasaulį išvydo Valensijoje.
– Vienas mėgstamiausių šio trenerio žaidėjų yra Alanas Sheareris. Benitezas kalbėjo: "Jei galėčiau pasirinkti bet kurį futbolo žaidėją, rinkčiausi Alaną Shearerį. Labai gaila, kad šį sezoną jis traukiasi. Labai džiaugčiausi jei galėčiau turėti šį žaidėją savo komandą bet metams, o gal net trejiems. Jis padėtų mums iškovoti daug trofėjų. Aš tai sakau todėl, kad tikiu, jog Alanas Sheareris yra pats geriausias žaidėjas, kurį matė futbolas."
– Iš didžiojo "Premier" lygos trenerių ketverto šis treneris yra bene ramiausias. Per spaudą su kitais treneriais Rafa kovoja mažiau nei Alanas Fergusonas, Jose Mourinho ar Arsenas Wengeras.
– Toli gražu ne visi žavisi Benitezo "Liverpool". F.Rijkaardas mano, kad "Liverpool" žaidimas yra paremtas fizine jėga ir griežta taktika ir yra lengvai perprantamas.

Komandos, kurioms vadovavo Rafaelis Benitezas:

1986-91 Madrido "Real" jaunimo B komanda
1991-93 Madrido "Real" U-19
1993-95 Madrido "Real" B komanda
1995-96 "Real Valladolid"
1996-97 "CA Osasuna"
1997-99 "CF Extremadura"
2000-01 "CD Tenerife"
2001-04 "Valencia CF"
2004- "Liverpool FC"

Rafos statistika "Valencia" ir "Liverpool"

Klubas - Dirbo nuo... - iki... - Laimėta
"Valencia CF" - Liepos 1, 2000 metais - Birželio 16, 2004 metais - 53,37% rungtynių
"Liverpool FC" - Birželio 16, 2004 metais - šių dienų - 57,31% rungtynių

"Valencia CF" vadovaujama R.Benitezo įmušė 163 įvarčius, laimėjo 87, pralaimėjo 33, sužaidė lygiosiomis 43 rungtynes.

"Liverpool FC" vadovaujant Rafai įmušė 164 įvarčius, laimėjo 94, pralaimėjo 40, lygiosiomis sužaidė 30 rungtynių.

Titulai

Ispanijos U-19 lygos laimėtojas: 2 kartus
Ispanijos U-19 taurės laimėtojas: 2 kartus
Pakilimas į aukštesniąją lygą: 2 kartus
Ispanijos La Liga čempionas: 2 kartus
Anglijos FA taurės laimėtojas: 1 kartą
FA Community Shield laimėtojas: 1 kartą
UEFA Čempionų lygos laimėtojas: 1 kartą
UEFA taurės laimėtojas: 1 kartą
UEFA Supertaurės laimėtojas: 1 kartą