2014-15 metų Anglijos "Premier" lygos apžvalga (I dalis)

Praėjęs sezonas lygai buvo 22-asis. Gegužės 11 dieną „Manchester City“ klubas namuose nugalėjo „West Ham United“ bei su 86 taškais užsitikrino čempionų taurę. 2013-14 metų čempionatas – kupinas netikėtų posūkių, intrigos tiek turnyrinės lentelės viršuje, tiek apačioje, tad ne veltui „Premier“ lyga laikoma įdomiausiu Europos turnyru.

Pirmąją sezono dalį užtikrintai pirmavęs Londono „Arsenal“ finišavo vos ketvirtas, o atgimęs „Liverpool“ liko per žingsnį nuo aukso. Mersisaido klubo vedlys Luisas Suarezas savo ruožtu sugebėjo tapti rezultatyviausiu turnyro žaidėju net dėl diskvalifikacijos praleidęs pirmus penkis mačus. Belieka tik spėlioti, ką atneš artėjantys metai. Pabandykime apžvelgti kiekvienos komandos perspektyvas.

C:\Users\User1\Desktop\arsenal.png

Londono „Arsenal“

Praėjusio sezono finišas: 4 vieta, iškovota teisė dalyvauti paskutiniame UEFA Čempionų lygos atrankos etape.

Treneris: Arsene‘as Wengeras.

Komandą papildė: C. Chambersas, D. Ospina, M. Debuchy, A. Sanchezas, J. Campbellas (grįžo iš nuomos).

Komandą paliko: K. Kallstromas, L. Fabianski, C. Vela („Real Sociedad“ įsigijo pilnas teises), B. Sagna, C. Jenkinsonas.

2013-14 metų sezonas „kanonieriams“ prasidėjo audringai – komandai pavyko atsitiesti po pralaimėjimo pirmosiose rungtynėse bei iškovojus penkias pergales iš eilės pirmauti lygoje. Rugpjūčio 31-ąją buvo įsigyta ir Vokietijos rinktinės žvaigždė Mesutas Ozilas. Vis dėlto sezonui įpusėjus pasipylė traumos ir „Arsenal“ iškrito iš kovos dėl titulo. Šiemet klubas atrodo pajėgus eiti iki galo – į Londoną jau atvyko keli solidūs pirkiniai, prailginsiantys atsarginių žaidėjų suolelį. Taip pat, traumas išsigydyti baigia Theo Walcottas, Abou Diaby, prie gyvenimo Anglijoje labiau apsipratęs jaučiasi Ozilas. Negana to, jog sudėtis atrodo tikrai galingai, prie komandos sėkmės turėtų prisidėti ir naujas fizinio rengimo treneris. Arsene‘ui Wengerui tereikia nekartoti praėjusių metų klaidų, kai buvo netinkamai pasirengta rungtynėms prieš pagrindinius varžovus, dažniau rotuoti žaidėjus ir „Arsenal“ šįkart bus pajėgi kovoti dėl aukso ne tik pirmąją, bet ir antrąją sezono dalį.

C:\Users\User1\Desktop\aston-villa.png

Birmingemo „Aston Villa“

Praėjusio sezono finišas: 15 vieta.

Treneris: Paulas Lambertas.

Komandą papildė: K. Richardsonas, P. Senderosas, J. Cole‘as, D. Bentas (grįžo iš nuomos), S. Givenas (grįžo iš nuomos), B. Bannanas (grįžo iš nuomos).

Komandą paliko: Y. Sylla, N. Helenius, J. Bowery, R. Bertrandas, G. Holtas, M. Albrightonas.

Praėjusį sezoną Birmingemo klubas sužaidė pagal galimybes. „Villai“ pavyko išlikti lygoje, o faktas, kad komanda nė karto nebuvo iškritimo zonoje leidžia pavadinti metus sėkmingais. Ši jauna ekipa įrodė, kad skaitytis su ja reikia visiems, nes nugalėjo tris iš keturių komandų, kurios finišavo lentelės viršuje. Artėjantis sezonas veikiausiai bus toks pat, kaip ir praėjęs – „Aston Villos“ laukia kova antrojoje lentelės dalyje. Birmingemo klubo pusėje yra tai, jog išlaikyti pagrindiniai žaidėjai bei lyderis Christianas Benteke. Taip pat atvyko pajėgus gynėjas Kieronas Richardsonas bei patirties įnešiantys Philippe Senderosas ir Joe Cole‘as. Vis dėlto, reikalus gali apsunkinti trumpas atsarginių žaidėjų suolas bei per didelė komandos puolimo priklausomybė nuo Benteke.

C:\Users\User1\Desktop\burney-fc-hd-logo.png

„Burnley“

Praėjusio sezono finišas: 2 vieta „Championshipe“.

Treneris: Seanas Dyche‘as.

Komandą papildė: L. Jutkiewiczius, S. Reidas, M. Tayloras, M. Gilksas, M. Sordellas, M. Kightley.

Komandą paliko: C. Bairdas, J. Stanislasas, N. Liversedge‘as, B. Stockas, K. Treacy, D. Edgaras.

„Burnley“ antrosios pagal pajėgumą Anglijos lygos viršuje įsitvirtino po sėkmingos atkarpos 2013-ųjų rugsėjį. 4 lygiosios ir vienas pralaimėjimas per penkerias rungtynes lapkričio mėnesį išstūmė Barnlio komandą iš pirmosios vietos. Nuo to laiko „Burnley“ keletą kartų buvo tiek pirma, tiek trečia, kol vasario 8-ąją atsidūrė antroje vietoje ir daugiau iš jos nepasitraukė. Šios ekipos, kaip ir kiekvienos naujokės, likimą sunku prognozuoti. Žvelgiant į sudėtį, daug „Premier“ lygoje žinomų žaidėjų nesimato, todėl šiam klubui žaisti prieš stipresnius varžovus veikiausiai bus sunku. Kita vertus, „Championshipe“ ekipa išsiskyrė puikia gynyba. Sustiprinus puolimą aukščiausio kalibro žaidėjais komanda atrodytų tikrai neblogai. Labiausiai tikėtina, kad lygos naujokai ateinančiame sezone kovos dėl išlikimo.

C:\Users\User1\Desktop\chelsea.png

Londono „Chelsea“

Praėjusio sezono finišas: 3 vieta, iškovota teisė dalyvauti UEFA Čempionų lygos grupių etape.

Treneris: Jose Mourinho.

Komandą papildė: D. Drogba, F. Luisas, D. Costa, K. Zouma, C. Fabregasas, iš nuomos grįžo  M. Marinas, O. Romeu, T. Courtois, U. Davilla, C. Atsu, V. Mosesas, J. McEachranas.

Komandą paliko: R. Lukaku, D. Ba, S. Eto‘o, A. Cole‘as, Hilario, F. Lampardas, D. Luizas, išnuomoti G. Kakuta, R. Bertrandas, M. Pašaličius, B. Traore, T. Hazardas.

Pernai prie mėlynųjų vairo sugrįžus „The Special One“ vadinamam Jose Mourinho tikslas buvo tik vienas – trofėjai. Nuo pat sezono pradžios Londono klubas demonstravo gerą formą bei nuolat laikėsi tarp lyderių. Sezonui įpusėjus „Chelsea“ tik padidino apsukas ir nuo 25 iki pat 33-ojo turo pirmavo lygoje. Vis dėlto, taurės laimėti nepavyko, o sezonas baigėsi apskritai tuščiai. Šios nesėkmės pastūmėjo klubo vadovus aktyviai darbuotis transferų rinkoje. Nusipirktas naujas puolėjas, atvyko pamaina Davidui Luizui Kurtas Zouma. Žiniasklaidoje taip pat sklinda kalbos, kad Mourinho šiemet žada atsisakyti daugelio kritikuotos gynybinės strategijos. Naujosios klubo žvaigždės Cescas Fabregasas, Diego Costa, Filipe Luisas, sugrįžęs klubo simbolis Didier Drogba labai padidina perspektyvas iškovoti čempionų titulą. „Chelsea“ atrodo tikrai intriguojančiai. Neaišku tik viena – ar visi žaidėjai sugebės prisitaikyti prie Mourinho schemų.

C:\Users\User1\Desktop\crystal-palace-fc.png

Londono „Crystal Palace“

Praėjusio sezono finišas: 11 vieta.

Treneris: Tony Pulisas.

Komandą papildė: F. Campbellas, C. Kettingsas, iš nuomos grįžo J. Williamsas, O. Garvanas, J. Huntas, P. Ramage‘as, S. Dobbie, L. Price‘as.

Komandą paliko: J. Campana, T. Ince‘as, K. Dikgacoi, B. Bannan‘as, N. Alexanderis, O. Sow, D. Gabbidonas, A. Wilbrahamas, J. Parras, D. Moxey.

Praėjęs sezonas buvusiems lygos naujokams prasidėjo tragiškai – viena pergalė ir devynios nesėkmės per pirmasias 10 rungtynių. Jiems priklauso ir 2013-14 metų „Premier lygos“ rekordas – daugiausia pralaimėjimų iš eilės. Tačiau sezonui įpusėjus „Crystal Palace“ išgyveno „renesansą“ bei pradėję rinkti pergales net prieš stipriausius klubus sugebėjo ne tik išlikti lygoje, bet ir pakilti iki lentelės vidurio.  Kadangi komanda iš esmės nepasikeitė, artėjantys metai taip pat žada kovą antrojoje lentelės pusėje. Vis dėlto, pozityviai nuteikia puolėjo Fraizerio Campbello įsigijimas, mat silpniausiai londoniečiai atrodė paskutiniame aikštės trečdalyje. Išlaikius komandos branduolį galima tikėtis tokio paties gero finišo, tačiau nederėtų pamiršti, jog pernykštė sėkmė buvo tik vienos geros atkarpos dėka. Kitamet tai pakartoti gali būti sunkiau, nes „Crystal Palace“ nebebus mažai pažįstama ir neįvertinama naujokė.

C:\Users\User1\Desktop\everton-fc-logo1.png

Liverpulio „Everton“

Praėjusio sezono finišas: 5 vieta, iškovota teisė dalyvauti UEFA Europos Lygos grupių etape.

Treneris: Roberto Martinezas.

Komandą papildė: F. Junioras (grįžo iš nuomos), R. Lukaku, M. Bešičius.

Komandą paliko: M. Gueye, A. Vellios, L. Traore, G. Deulofeu.

Pernykštis sezonas šiai Liverpulio komandai buvo neįtikėtinai sėkmingas – pavyko finišuoti aukščiau už tokius konkurentus kaip Londono „Tottenham“ ar „Manchester United“. Klubo vairą perėmus ispanui Roberto Martinezui, „Everton“ ėmė demostruoti akiai patrauklų, kamuolio kontrole paremtą, futbolą. Mėlynųjų žaidimas buvo labai stabilus, komanda visus metus balansavo ties penktaja turnyrinės lentelės vieta. Šią vasarą „irisų“ nežada palikti joks svarbus žaidėjas, taip pat įsigytos pilnos teisės į produktyviausią praėjusio sezono snaiperį Romelu Lukaku bei atvyko perspektyvus saugas Muhamedas Bešičius. Klubui nusimato dar vieni neblogi metai, „Everton“ turėtų būti pajėgus kovoti su visais varžovais bei mėginti užsitikrinti vietą UEFA Europos lygoje. Vis dėlto, būtent dalyvavimas šiame turnyre ir gali pakišti koją, nes žaidėjai antroje sezono pusėje jaus didesnį nuovargį. Taip pat, reikalus apsunkins aktyviai besistiprinantis bei į kovą dėl aukščiausių vietų žadantis sugrįžti „Manchester United“.

C:\Users\User1\Desktop\hull-city-afc-hd-logo.png

„Hull City“

Praėjusio sezono finišas: 16 vieta, FA taurėje iškovota teisė dalyvauti paskutiniame UEFA Europos Lygos atrankos etape.

Treneris: Steve‘as Bruce‘as.

Komandą papildė: R. Snodgrassas, T. Ince‘as.

Komandą paliko: M. Fryattas, A. Faye, R. Korenas.

Pernai į lygą atėjęs kaip „Championshipo“ nugalėtojas Hullo klubas sėkmingai kovojo dėl išlikimo. Nepaisant to, jog „tigrai“ laikyti vienais autsaiderių, jie stengėsi žaisti atakuojantį futbolą. „Hull City“ mėgino ne žūt būt pasiekti rezultatą, o suteikti reginį sirgaliams. Žaidimas savo malonumui ir ėjimas į priekį net rungtynėse prieš favoritus pasiteisino. Ateinantį sezoną „Hull City“ pasitiks beveik nepasikeitęs – lieka visi svarbiausi žaidėjai bei treneris, įdiegęs taktiką, paremtą puolimu. Klubą taip pat jau papildė „Norwich“ lyderis Robertas Snodgrassas bei perspektyvus saugas Tomas Ince‘as. Šių dviejų pirkinių turėtų pakakti norint išsilaikyti lygoje ir kitais metais, tačiau, kaip mažas klubas, „Hull City“ nepasižymi ilgu atsarginių žaidėjų suolu. Komandai patekus į UEFA Europos Lygos grupių etapą kova dėl išlikimo šiek tiek komplikuotųsi.

C:\Users\User1\Desktop\leicester-city-fc-hd-logo.png

„Leicester City“

Praėjusio sezono finišas: 1 vieta „Championshipe“.

Treneris: Nigelas Pearsonas.

Komandą papildė: L. Ulloa, L. Rowley, M. Albrightonas, M. Upsonas, B. Hameris, J. Barmby, M. Futacsas (grįžo iš nuomos), M. Waghornas (grįžo iš nuomos).

Komandą paliko: K. Phillipsas, L. Dyeris, S. St Ledgeris.

„Leicester City“ – antrosios pagal pajėgumą Anglijos lygos čempionai. Iškovoję septintą titulą jie susilygino su „Manchester City“ klubu. Sezonui įpusėjus Leicesterio komanda žygiavo užtikrintai bei patyrė vos vieną pralaimėjimą. „Lapės“ buvo neprilygstamos visoje aikštėje – futbolininkams pavyko demonstruoti gerą žaidimą tiek gynyboje, tiek puolime. Ateinantį sezoną komandą į pergales turėtų vesti praėjusio sezono lyderiai. Ypač svarbūs bus „Premier“ lygos patirties turintis puolėjas Davidas Nugentas bei saugas Danny Drinkwateris. Turint omenyje, jog šią vasarą „Leicester City“ pasipildė dar keliais patyrusiais žaidėjais, galima manyti, kad „lapės“ sugebės būti kietas riešutas grandams bei pakovoti dėl išlikimo. Jų pusėje bus iš „Championshipo“ atsineštas nugalėtojų mentalitetas.

C:\Users\User1\Desktop\liverpool.png

„Liverpool“

Praėjusio sezono finišas: 2 vieta, iškovota teisė dalyvauti UEFA Čempionų grupių etape.

Treneris: Brendanas Rodgersas.

Komandą papildė: D. Lovrenas, L. Markovičius, E. Canas, R. Lambertas, A. Lallana, iš nuomos grįžo P. Reina, F. Borini, Suso, T. Ilori, O. Assaidi.

Komandą paliko: I. Aspasas, L. Suarezas, L. Alberto, V. Mosesas, A. Cissokho.

2013-14 metų sezonas buvo labai sėkmingas ir kitam klubui iš Liverpulio. Po ketverių metų pertraukos „raudonieji“ užkopė ant prizininkų pakylos. Nepaisant to, jog lyderis Luisas Suarezas buvo diskvalifikuotas pirmosiose penkeriose rungtynėse, „Liverpool“ nuo pat pradžių demonstravo solidžią gynybą ir gerą puolimą. Sezono eigoje, Mersisaido klubas laikėsi ketverte, o po neįtikėtinos pergalių serijos sugebėjo pakilti ir iki pirmosios vietos. Vis dėlto, triumfuoti lygoje nepavyko. Šis sezonas klubui bus kitoks – Luisas Suarezas išvyksta į „Barcelona“. Nors komandą ir papildė trys „Southampton“ žaidėjai bei keli perspektyvūs saugai, lyderio išvykimas gali turėti daug įtakos žaidimui puolime. Brendanui Rodgersui būtina įsigyti dar vieną technišką puolėją norint sustiprinti pozicijas kovoje dėl taurės. To nepadarius belieka tikėtis, jog atsiskleis iš nuomos sugrįžę Fabio Borini, Ossama Assaidi ar visą savo potencialą išlaisvins Raheemas Sterlingas. Vieta ketverte – labai realus variantas, tačiau kovoti dėl aukso bus sunku.

C:\Users\User1\Desktop\manchester-city.png

„Manchester City“

Praėjusio sezono finišas: 1 vieta, iškovota teisė dalyvauti UEFA čempionų lygos grupių etape.

Treneris: Manuelis Pellegrini.

Komandą papildė: W. Caballero, S. Sinclairas (grįžo iš nuomos), B. Zuculini, Fernando, B. Sagna.

Komandą paliko: J. Lescottas, C. Pantilimonas.

Manuelis Pellegrini geresnio debiuto prie „miestiečių“ klubo vairo ir negalėjo tikėtis – iškovota Lygos taurė, o vėliau – „Premier“ lygos čempionų titulas. Visus metus per žingsnį atsilikinėję nuo pagrindinių oponentų „Man City“ futbolininkai sezoną užbaigė penkių pergaliu serija bei taure kapitono Vincento Kompany rankose. Kiekvienam žiūrovui padarė įspūdį galingas Mančesterio klubo puolimas bei 102 įmušti įvarčiai. Nors gynyba šiek tiek šlubavo, tikslai pasiekti, o šią vasarą arabų valdoma komanda ir vėl perka, ką nori – įsigytas pajėgus vartininkas Willy Caballero, atraminis saugas Fernando bei jaunas gynėjas Elaquimas Mangala. Šie pirkiniai turėtų sustiprinti pozicijas aikštės gilumoje ir prie tokių puolėjų kaip Sergio Aguero, Edinas Džeko, Stevanas Jovetičius ar Alvaro Negredo pridėjus galingą gynėjų liniją, „Man City“ atrodo dar užtikrinčiau. „Miestiečiai“ pasirengę apginti čempionų vardus.

Laukite tęsinio.